Tarján András blogja

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Hol itt a ráció?

2014.11.06. 19:53 | tarjanandras | Szólj hozzá!

Magyarország Orbán Viktor vezette kormányai a XXI. században erős törekvést mutatnak abban az irányban, hogy az országot visszavezessék a XVIII. századba.

Ezt azért gondolom, mert az akkor haladónak számító Ratio Educationis szelleme lengi be közoktatásunk állapotát. A RE szerint az az uralkodó jogot formálhat az iskolarendszer szerkezetének, a tananyag tartalmának és az oktatásban érdekeltek (tanárok, diákok, tanügyi hivatalnokok, stb.) feladatainak meghatározására. A centralizáló célját jól mutatta, hogy mellékletként még az ország egészére kötelezőnek nyilvánított órarendet is közöl az összes iskolatípus számára. No, ez még hátra van! De ami késik, nem múlik. Ugyanakkor a RE javára kell írni, hogy az akkori viszonyok közt előremutató volt. Történeti jelentősége részben abban áll, hogy ekkor valósult meg először, hogy az állam szabályozta az oktatásügyet, amely azelőtt az egyházak belügyének számított.

Nos Orbánék (Hoffmann, Czunyi, Balog, stb) úgy döntöttek nem kell a népnek túl okosnak, tájékozottnak lennie, hiszen az veszélyt jelent hatalmukra. Erre szolgált a tankötelezettségi korhatár leszállítása, a „klikkesedés”, az iskolák elszegényítése, ahol már egy doboz krétáért is a Tankerületnek kell könyörögni. Központosítva folyik az új, rendszerhű káderek képzése, akik majd eldöntik alkalmas e a pedagógus arra, hogy a NER szellemében neveljen, és erkölcsösen él-e?

Hogy ennek a rendszernek csak olyan alattvalókra van szüksége, akik szolgálják uraikat mutat az is, hogy XVIII. századi módon központilag határozzák meg a tanítanivalót. Végső cél az egykönyvűség! Az egy tankönyv egyen tankönyvet jelent!

Orbán olyan munkaalapú társadalmat hirdet, melyben százezrek végeznek rabszolgamunkát. Ehhez, pedig nem kell információ, tudás. Orbánék szerint a nép egyszerű fia ne járjon gimnáziumba sem. Csak csöndben kérdezem, egy komolyabb szakmához már nem kell érettségi? Egy szakmunkás ne beszéljen nyelveket, ne olvasson szakirodalmat? Az érettségi, és az egyetem kiváltságosok, megbízhatók privilégiuma lesz, mint a földhöz, trafikhoz jutás. Lassan megfojtják az alternatív iskolákat is. Egyre több iskola kerül egyházi felügyelet alá (Mária Terézia forog a sírjában), hiszen ott alázatos állampolgárokat nevelnek. 

Az elmúlt hetekben meg akarták fosztani a zembereket a tájékozódástól, a kommunikáció modern lehetőségétől. Valami ébred Magyarországon is! Százezren tüntettek az internet adó ellen. Én bízom benne: Lesz még magyar köztársaság!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr156872253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása