Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Közösségi Ház, az SZDSZ véleménye

2008.07.07. 18:14 | tarjanandras | Szólj hozzá!

Az Újlipótvárosi (és egyben Vizafogói) Közösségi Házzal kapcsolatosan kiírandó építészi ötletpályázat, mint kerületünk egyik kiemelkedő, a városrész arculatát szervesen meghatározó beruházás ötletpályázata úgy gondoljuk, nem lehet zárt, meghívásos pályázat, hiszen az itt élők megérdemlik, hogy a lehető legszínvonalasabb ötletpályázat kerüljön lebonyolításra, természetesen a már a hivatal részéről megnevezett 5 neves, szakmájukban méltán elismert építész bevonásával.

 
Javasoljuk, hogy a kiírandó pályázat legyen nemzetközi, nyílt pályázat.
Újlipótváros és Vizafogó lakói megérdemlik a valódi versenyt, az átláthatóságot, a színvonalas megvalósítást. Az ötletek gyűjtése legyen széleskörű, Újlipótváros és Vizafogó lakosai mondják el véleményüket, és ezek kerüljenek megvalósításra.
 
Az SZDSZ megkezdte az itt élők  vélemények gyűjtését, mely alapjául szolgálhat egy valóban működő, a polgárok valamennyi rétegét szolgáló, intézmény megvalósításához, hiszen mint az közismert, a kerületi liberálisok az elmúlt években szorgalmazták egy közművelődési intézmény létrehozását a kerület - ilyen szempontból mostohán ellátott - déli részén.
 
Szakmai szempontok
 
Az új intézmény az itt élők valamennyi rétegének igényeit hivatott kielégíteni.
A közösségi házban lehetőség nyílik a nyugdíjas korosztály szabadidejének tartalmas eltöltésére (olvasás, közösségi foglalkozások, koncertlátogatás, sport tevékenység, stb.)
Az előbbiek mellett igényeiknek megfelelően minden korosztály számára tanfolyamokat, nyelvi képzéseket szervezhetünk, biztosíthautonk Internet-hozzáférést.
Délelőtt itt valósítjuk meg az iskolások és óvodások testnevelésének, sportolásának tereit.
 
Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a kerületi liberálisok által 2006-ban megfogalmazott Reitter Ferenc programja már tartalmazt a Tudás Utcája nevű programelemét, amelyből most idézzük az idevonatkozó részt:

 
„Az újlipótvárosi Pannónia és Tutaj utca találkozása környékén több oktatási és közművelődési intézmény található.
Reggel és délutánonként bölcsődések, óvodások, általános és középiskolások, valamint szüleik lepik el a környéket.
Jelenleg az intézményekbe járók „kapun belül” élik mindennapjaikat, nincs a korosztálynak megfelelő találkozási tér, pedig igényüket már többször kinyilvánították. A legkisebb lehetőséggel is örömmel élnek (kulturális és sporttalálkozók).
Problémát jelent az utca forgalma, ahol a gépkocsik, mit sem törődve a KRESZ táblákkal, száguldoznak. Az elmúlt években a környéken több gyermekbaleset történt.
A helyzet rendezését indokolja, hogy a területen a gyermekintézményeket több mint ezerötszázan veszik igénybe, nem beszélve a kísérőkként megjelenő felnőttekről.
Célunk, hogy fiataljainkban kialakítsuk az egészséges lokálpatriotizmust, és képzettségük megszerzése után kerületünkben találják meg a boldogulást.
A cél elérése érdekében gyermekbarát kerületet kell teremtenünk, nem csak az elhatározások, hanem a tettek területén is!
A tettek ebben az esetben azt jelentik, hogy vegyük sorra a teendőket, hogyan teremtsük meg a tudás utcáját?
Az ifjúság és a környékbeli lakosság mozgásigényének kielégítését szolgálják jelenleg az iskolai tornatermek, és udvari sportpályák.
A lehetőségek bővítésére szolgálhat egy utcai street ball, és kerékpáros ügyességi pálya (Tutaj utca).
Találkozási hely, a padokkal, zöld növényekkel ellátott Pannónia utca lesz.
Ezt a területet fel kell szerelni Wifi hálózattal, így elérhető az internet, ingyenesen főleg a 12-18 éves korosztály, valamint a szülők számára.”
 
A jelenlegi Kék Iskola udvarán található sportpályákat meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni, az iskola parkjában és az elkülönített játszótéren pedig továbbra is ápolni kell a növényzetet. (A leendő építkezés ideje alatt is!)
 
Építészeti szempontok
 
A tervezési területre jelenleg nincsen érvényes kerületi szabályozási terv (KSZT), ezért azt a beruházás során el kell készíteni. Megfontolandó, hogy a KSZT készítése során a jelenleg érvényes építési övezet (I-XIII-SZ) átsorolást kezdeményezzük a beruházáshoz jobban illeszkedő övezetbe.
 
Az új intézménynek illeszkednie kell a város már kialakult struktúrájához és a közeli oktatási és kulturális intézmények egyes igényeit fel kell vállalnia.
A pályázókat azon túl, hogy meghatározzuk az elhelyezni kívánt funkciókat, az építészeti megoldásban nem szabad korlátozni.
 
Az Újlipótvárosi Közösségi Ház megvalósítására kiírt pályázat előírásainál maximálisan vegye figyelembe az EU direktíváit, és a Parlament által elfogadott „Magyar Energiapolitika 2007-2020”, valamint a „ Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia” dokumentumokban lefektetett alapelveket:
 
  • Az épület tervezésénél vegyék figyelembe a passzív napenergia hasznosításának szükségességét (tájolás)
  • Napkollektorok beépítése a használati melegvíz előállítására, valamint átmeneti fűtési időszakban fűtés-rásegítésre
  • Napelemek alkalmazása saját villamosenergia előállítására
  • Hőszivattyúk alkalmazása a klimatizációs rendszerekben
  • Az épület energetikai rendszerét bemutató demonstrációs terem, ahol digitális táblán nyomon követhető az épület energetikai működése, a környező iskolák diákjai kihelyezett fizikaóra keretében itt      ismerkedhetnének meg különböző alternatív energiaforrások hasznosításának lehetőségeivel, valamint hatékonyságukkal
 
A fentiekből is következik, hogy az új intézmény, a már jelenleg környezetében is a tervezési terület működő intézmények valamit a Újlipótváros és a Vizafogó polgárainak jelentős kulturális érdeklődése miatt prognosztizálható a gyalogosforgalom növekedése, a nap valamennyi szakában.
Ezért mindenképpen indokolt a Pannónia utca Vág utca és Bessenyei utca közötti szakaszán a gépjármű forgalom korlátozása, csökkentése.
Ez a javaslat, amely a Fővárosi Közgyűlés támogatását is igényli, megbontja a kialakult forgalmi rendszert, a jelenleg működő egyirányúsítást és kihat a környező utcák forgalmára.
 
E változtatás sikeres véghezvitele nagy hatással lehet arra vonatkozólag, hogy az új, reményeink szerint kiemelkedő színvonalú, intézmény zökkenőmentesen integrálódhassék a városrész életébe.
 
A tervezés és megvalósítás valamennyi fázisát vonjuk széleskörű kontrol alá. Ennek eszköze az önkormányzatot alkotó frakciók, valamint a civil szervezetek folyamatos tájékoztatása, és bevonása az ellenőrzésbe.
 
 
Kelt: Budapest, 2008. július 7.
 
Szabad Demokraták Szövetsége – A Magyar Liberális Párt
XIII. kerületi szervezetének vezetése és önkormányzati képviselőcsoportja
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr28557604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása