Tarján András blogja

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak
  • Venlo: Szomorúan egészítem ki a Gutenberg otthon egyik híres lakójáról szóló sorokat. Igen, Lechner Ödön ... (2018.03.10. 17:22) Gutenberg-otthon
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @élhetetlen: Mi az én fogalmaim szerinti út szerinted? Te kiállsz a saját véleményed mellett? V... (2017.06.03. 08:00) KN
  • vanvelemenyem: @Annamária: "Vajon kiadják még Victor Hugot?" Nem, mert lezerjancsi sok evvel ezelott megasszonta... (2017.06.01. 17:45) Szégyellem magam

Radio Free Europe

2010.12.30. 16:04 | tarjanandras | 2 komment

 

Emlékeztek:” Itt a Szabad Európa Rádió, a Szabad Magyarország Hangja.”
Tapadtam a Philips lehalkított hangszórójára, melyet amúgy is zavartak, és apám folytonosan aggódott, hogy valamelyik szomszéd maghallja, és jelenti.
’56-ban volt Szabad Kossuth Rádió is, igaz csak néhány napig.
A rendszerváltáskor már Szabad Magyar Televíziót követeltünk a Szabadság téren.
1950-től, hallgathattuk a szabadság hangját.  Ha szerencsénk volt Amerika Hangját, BBC-t, vagy a luxemburgi rádión a zenét.
Most elhatároztam, kiélvezem a kivívott sajtószabadság utolsó napjait!
Szerencsés embernek tartom magamat, mert életemben kétszer úgy éreztem, ott vagyok, ahol nagy dolgok történnek!
1956-ban összefogott Magyarország a behemót ellen, ha rövid időre is, de valami hallatlan eufóriát éreztünk, ahogy az utcán egymásra mosolyogtunk, és fürödtünk az újságok bőségében. Ez volt az addig soha nem érzett szabadság!
1989-90-ben, ugyan nem voltunk tevékeny r észesei a változások elindításának, de valami hasonlót éreztem.  Újat, jó levegőt sajtószabadságot!
A módosított alkotmány biztosította a szabadságjogokat, a demokráciát, és ennek elengedhetetlen tartozékát, a hatalommegosztást.
A szabadsággal nem jött el, a sokak által természetes velejárójának tartott, tejjel mézzel folyó Kánaán.
Rá kellett jönnünk, a demokráciát tanulnunk kell! Jelszavainkban szolidárisak voltunk a leszakadókkal, de a tettek elmaradtak. Sőt bűnbakokat kellett keresni, ami a válság idején felerősödött, szélsőséges szervezetek jöttek létre, rasszista gyilkosságok történtek.
Nem lett természetes az öngondoskodás sem, folytatódott az égi manna várása, és nagyon sokan visszavárták a manna osztó kezet, még a szabadság csorbítása által is!
Hát Barátaim ez elkövetkezett. A manna reményével, a nép, bocsánat a nemzet atyja megjött!
Ítél élők és holtak felett. Alkotmánya, a szabadságot, jogainkat kötelességünk teljesítésétől teszi függővé.  Médiája csak a neki tetsző tartalmakat közölheti. Van neki ügyészsége, köztársasági elnöke, PSZÁF-ja, APEH-e, meg még az Isten tudja mije?
A kétharmadból kimaradottakkal, a most ébredőkkel mi lesz? Mi marad nekik? Ők majd alkalmazkodnak a nagy nemzeti együttműködéshez?  Talpnyalással, öncenzúrával.
Mert, mint Shakespeare írta a Macbethben:
„Szép a rút és rút a szép:
Sicc, mocsokba, ködbe szét”
Nem! A szép az szép, a rút pedig rút! Nem széledhetünk el a ködbe! Van Szabad Európa!
A szabad, demokratikus Magyarországot nekünk kell megvédenünk, mert a diktatúrák nem tartanak örökké, ahogy ezt a történelem is tanította.
 
                                                                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr352548543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SCRAM 2010.12.30. 17:27:54

András!
Gratulálok, nagyon jó – persze az írásod –, nem pedig a szájzár, amit ránk akarnak kényszeríteni!!

Van Szabad Európa!

Muster Mark 2011.01.01. 07:56:31

Kedves András,

a téged indító egyik párt 3 ciklust volt koalícióban a Szabad Európa zavaróival. Akinek most is képviselője a diktatúra egyik cenzorasszonya.

Ugyanennek a pártnak ávós verőlegény és gyaníthatólag Ries István exminiszter gyilkosa is ott volt a közvetlen holdudvarában, és a párt soha nem határolódott el tőle. Az elhatárolódást, azt mindig csak másoktól követeltétek.

A téged indító másik párt éveken át a legocsmányabb módon nyalta ugyanezen párt seggét.

Nekem te itt ne magyarázz demokráciáról!

Neked, akit éveken-évtizedek szálai kötnek ehhez a két párthoz, ilyenkor kuss a neved.