Tarján András blogja

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak
  • Venlo: Szomorúan egészítem ki a Gutenberg otthon egyik híres lakójáról szóló sorokat. Igen, Lechner Ödön ... (2018.03.10. 17:22) Gutenberg-otthon
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @élhetetlen: Mi az én fogalmaim szerinti út szerinted? Te kiállsz a saját véleményed mellett? V... (2017.06.03. 08:00) KN
  • vanvelemenyem: @Annamária: "Vajon kiadják még Victor Hugot?" Nem, mert lezerjancsi sok evvel ezelott megasszonta... (2017.06.01. 17:45) Szégyellem magam

Bízom benne, hogy hat a HAT!

2011.11.28. 09:15 | tarjanandras | Szólj hozzá!

 

(A közoktatásról)
A HAT (Hálózat a tanszabadságért) olyan szervezet, mely összefogja azokat a szereplőket, akik részesei az iskolának. Így tagjai közt találjuk a szülőket, tanulókat, pedagógusokat és a pedagógiai kutatás szakembereit.   A néhány hete megalakult szervezetne k, ma már több száz tagja van.
Tagjaink elkötelezettek a kivívott tanszabadság megvédéséért. A Nemzeti Erőforrás „mamutminisztérium ” Oktatási Államtitkársága által, az 1993-as, liberális közoktatási törvény helyett, szerkesztett un. nemzeti köznevelési törvény több évtizedes visszalépést jelent a tanulói és szülői jogok tekintetében. Megfosztja a pedagógusokat alkotó szabadságuktól. 
Az elképzelés, hogy a magyar iskolák állami fenntartásba kerülnek, alapjaiban kérdőjelezi meg, a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányát, az önkormányzatiságot!
 
A HAT elfogadhatatlannak tartja azt, amilyen tartalommal és amilyen eljárásban – a szakmai, érdekképviseleti és civil vélemények, valamint az előzetesen bejelentett véleményezési határidők figyelmen kívül hagyásával – a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét előkészítették.
Több mint két hete tüntetést szerveztünk a parlament elé a törvény tárgyalásának idejére, ahol tanulók, szülők, pedagógusok beszélhetik meg gondolataikat a közoktatás átszervezésével kapcsolatban.
A téren kis tantermet rendeztünk be, ahol a közoktatás szereplői fogadóórákat szerveznek és a legfontosabb kérdésekről tárgyalnak a résztvevőkkel. Így, többek közt, sor került az alapítványi iskolák, a Történelemtanárok Egylete, és a szülői szervezetek programjainak, elképzeléseinek bemutatására.
Én a múlt héten azt a kérdést tettem fel, hogy: Kié az iskola? Meggyőződésem szerint, a már létrehozott Nemzeti Alaptanterven túl, az iskola programját a helyi társadalomnak kell alakítania, hagyományait tisztelve, lehetőségeit kihasználva! Azok a jó iskolák, ahol eredményesek a diákok, és azt mindenki magáénak érzi!
Attól nem lesz eredményesebb az oktatás és a nevelés, hogy „felülről” diktálják a programot, teleaggatják avítt fogalmakkal. Ezzel csak életidegen, tekintélyelvű nevelés valósul meg, és a jövő generáció szolgalelkű és őszintétlen lesz.   Talán ez a cél?
Magam és pedagógustársaim nevében tiltakozom az ellen, hogy megkérdezésünk és egyetértésünk nélkül hozzák létre azt a törvényt mely évtizedekre meghatározza az ország sorsát, és megnyomorítja az utánunk következő nemzedékeket! Tiltakozom az ellen is, hogy egy diktatórikus társadalom tekintélyelvű iskoláiban a Horthy és Rákosi rendszer legrosszabb hagyományait élesszük újra!
 
Ezért a HAT céljai értelmében követeljük a törvény tárgyalásának felfüggesztését, a tanulói, a szülői és a pedagógusszervezetek bevonását egy új, huszonegyedik századi törvény létrehozásába. Olyan törvényt akarunk, mely nem zárja ki a szegény családok gyermekeit tizenhat éves korukban az oktatásból, mely a szakmát tanulók részére is biztosítja az általános műveltséget, és amely épít az egyén és a helyi társadalom legfontosabb kompetenciáira.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr113417738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.