Tarján András blogja

Naptár

március 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Ilona Kertészné Horváth: @lebenyi1: Én meg meg voltam róla győződve,hogy ez lesz.Hiába, amíg két ember létezik addig egyeté... (2019.01.18. 18:16) Szégyellem magam
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak
  • Venlo: Szomorúan egészítem ki a Gutenberg otthon egyik híres lakójáról szóló sorokat. Igen, Lechner Ödön ... (2018.03.10. 17:22) Gutenberg-otthon
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @élhetetlen: Mi az én fogalmaim szerinti út szerinted? Te kiállsz a saját véleményed mellett? V... (2017.06.03. 08:00) KN

Június 7. vasárnap (Pedagógusnap)

2015.06.08. 14:44 | tarjanandras | Szólj hozzá!

kreta.jpg

Kora reggel kimentem a kertbe. Néhány szál rózsával tértem vissza. Erre feleségem valami rejtett helyről, elővarázsolt egy üveg bort. Felköszöntöttük egymást, hiszen pedagógusnap van!

Ketten együtt több mint hét évtizedet töltöttünk a pályán. Volt miről beszélgetni! Természetesen először régi tanítványokról, akik már 40-50 év körüli „befutott” emberek, meg azokról, akiken hat éves korukban még „nem látszott”, hogy milyen sikereket fognak elérni az életben. Sok humoros eset is előkerült.

Aztán egy kicsit komolyabb irányt vett a beszélgetés. Hiszen gyakran találkozunk, a nemzet napszámosaival, akik tanítanak, és fiatal szülőkkel, kiknek gyerekei tanulnak. Zömük klikkes iskolában tanít, tanul. Közös tapasztalat, hogy a nyolcvanas évek közepétől megkezdődött a pedagógiai munka felértékelődése, mely a rendszerváltást követően kapott igazi lendületet. Ha zökkenőkkel is, de az iskola élete demokratizálódott. Törvényi szinten kaptak beleszólási jogot az iskola életébe a szülők, diákok. A pedagógusok számára jelentett perspektívát, hogy nőtt önállóságuk intézményi és osztálytermi szinten is. Segítséget jelentett, hogy az EU segítségével új programok, módszerek terjedtek el. A tantárgyi magolást felváltották az un. kompetenciák, melyek segítségével a tanulók nem tárgyai, hanem alanyai lettek a tanulás folyamatának. Megtanultak alkotni, elsajátították a demokratikus viselkedés, az együttélés szabályait. Aztán jött Orbán, Hoffmann Rózsa, és a KLIK! Hazug pedagógus életpálya modellel, 16 évre leszállított tankötelezettséggel, egytankönyvűséggel, az iskolák, egyetemek önállóságának megcsonkításával, a szülői és diákjogok elvételével, szóval az illiberális, antidemokratikus államnak megfelelő szabályokkal. A ma iskolájában a klikket szolgáló, jogaitól megfosztott igazgató irányítja a megfélemlített pedagógusokat, akik engedelmes közmunkásokat nevelnek a munkaalapú társadalomnak. Az egyetemeket is szigorú ellenőrzés alá fogják, hogy a jövő értelmiségének eszébe ne jusson önállóan gondolkodni. Akinek meg ez nem tetszik, lehet gazdasági bevándorló az EU boldogabbik felén!

Reményt csak az adhat, hogy a becsukott tanterem ajtó mögött még lehetnek önálló gondolataink, hogy vagyunk még néhány ezren, akik nyíltan tiltakozunk az ellen, ahogy ez a rendszer elrabolja, tönkre teszi Magyarország jövőjét.

Kedves kollégák! Ünnepeljük meg magunkat, még akkor is ha ma már Ady Endre nevét is eltávolítják némely iskoláról. Ünnepeljük azokat, akik kiállnak értünk, és a jövő generáció valódi érdekeiért.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr297526634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.