Tarján András blogja

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Friss topikok

 • Ilona Kertészné Horváth: @lebenyi1: Én meg meg voltam róla győződve,hogy ez lesz.Hiába, amíg két ember létezik addig egyeté... (2019.01.18. 18:16) Szégyellem magam
 • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
 • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak
 • Venlo: Szomorúan egészítem ki a Gutenberg otthon egyik híres lakójáról szóló sorokat. Igen, Lechner Ödön ... (2018.03.10. 17:22) Gutenberg-otthon
 • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @élhetetlen: Mi az én fogalmaim szerinti út szerinted? Te kiállsz a saját véleményed mellett? V... (2017.06.03. 08:00) KN

Rémálom

2018.10.27. 14:50 | tarjanandras | 75 komment

Nem tudom, milyen álmai vannak a miniszterelnöknek, nem tudom nyugodtan alszik-e, de azokon az éjjeleken, amelyek után beszédet kell mondania bizonyára vadakat álmodik. Ezek az álmok félelmetesek lehetnek, mert amikor beszélni kezd, csupa ellenséget vizionál.  Az odavezényelt tömeg ujjongása, az őt kínzó gondolatok kimondása, láthatóan olyan megnyugtatóan hat rá, mintha pszichológusnál vallana. Erre mutat a beszéd végi boldog integetés, és mosoly.

Bár nem élte meg sem az első, sem a második világháborút, de még az ötvenhatos forradalmat sem, mégis nagyon veszélyes vizekre téved. Harca az Európai Unió ellen sok félelmetes kijelentésre ragadtatta eddig is. Most a több mint hét évtizede tartó európai békét biztosító egyetértés ellen fakadt ki. Mondván mi (ő) a nemzetek Európájához csatlakoztunk, és nem tűrjük (tűri) el, hogy „Brüsszel” beleszóljon a mi (ő) önállóságába.  Nem tűri, hogy azok az emberi jogok érvényesüljenek Magyarországon, melyek az Unió alapjait jelentik. Nem tűri, hogy a „brüsszeli” pénzek elköltésébe beleszólhassanak, azt ellenőrizzék.

Bár tanult ember, azt látszólag nem tanították meg neki, hová vezetett Európában a XX. század során kétszer is, amikor bizonyos nemzetinek nevezett érdekeket túlhangsúlyoztak, és felkorbácsolták az emberek legaljasabb indulatait.

1914-ben szinte minden szomszédos ország ellenséggé lett, eredmény világháború! A két világháború közt vélt és valós sérelmekre építettek propagandát. Majd amikor ez nem volt elég saját állampolgárai ellen uszított a rendszer. Előbb csak szóban, később írásban, végül törvényekben is. A politika megtalálta azokat a szörnyű szavakat, melyekből rettenetes tettek következtek. A gyűlölet szavaira mindig akadtak vevők.  Eredmény világháború, holokauszt.

A XXI. század jól indult. Az európai népek önként vállalt közösséget vállaltak a jólét növekedéséért, a béke megőrzéséért. Nem tartott sokáig az egyetértés. Ismét ellenséget kellett keresni. Erőre kaptak a gyűlöletkeltő erők. És ismét van foganatja a kirekesztésnek, a magyarkodásnak, más népek pocskondiázásának. Ördögi módon választják ki, kitől kell rettegni, ki tör a mi hazánkra? Sorosozás, migránsozás, tudósok, művészek megvádolása, hajléktalanok bűnözővé nyilvánítása. Fontos, hogy az utálat lángját ne hagyják kialudni.

A gondolkodó embereknek figyelmeztetnie kell a társadalmat! Hiszen a társadalom nagy részének nincsenek konkrét tapasztalatai a háborúról. A kommunikatív emlékezet mintegy nyolcvan évig él. A történelmi pedig egybemos évtizedeket, évszázadokat. Megengedővé tesz a rémálomból fakadó szörnyű tettek iránt.

A magyar tehetséges. Ez a tehetsége abból fakad, hogy évszázadok óta együtt élünk, keveredünk más népekkel. Nyelvünk különleges. Verseink csodálatosak. Erre legyünk büszkék, ahogy a többi nép is büszke a sajátjára. Nagy ajándéka a történelemnek, hogy az egységes Európa építői lehetünk. Ne hagyjuk, hogy ezt a lehetőséget aljas, önző rémálmok nyomán kicsavarják a kezünkből!

1956. október 23. Bem tér

2018.10.23. 14:45 | tarjanandras | Szólj hozzá!

1956.jpg

A flamingó éve

2018.08.25. 13:29 | tarjanandras | Szólj hozzá!

 flamingo.jpg      Hanto, hanto, prego, pregare.

   A vízben boldog nagymamák tologatják visongó unokáikat kisebb nagyobb felfújható lilás-rózsaszín  gumi flamingókon.

Hanto, hanto, prego, pregare.

Forróság. A bagnino szuszogva alszik. Fruskák kapkodják lábukat a forró fövenyen a víz felé száguldva.

Hanto, hanto, prego, pregare.

Ilyenkor ebédidőben legtöbben békésen sziesztáznak a lehúzott redőnyű apartmanban. A legkitartóbbak a parton kortyolgatják egyre melegebb üdítőiket.  Néha megjelenik a büfé kocsi. Fagyit, jégkását kínál.

Hanto, hanto, prego, pregare.

Közben az égen elhúz három F 16-os.

A vízen is béke van. A motorcsónak is olyan messze halad a parttól, hogy csak darázsdöngicsélés hallatszik.

A törölközőárus vállán karjain harminc-negyven portékát egyensúlyoz. Szakadt szandál. Fekete ujjai közt kipereg a tüzes homok. A német-olasz vegyes nyelven kínált portékára ritkán akad vevő. Megállítom. Fiatal ember. Huszonötnek mondja magát. Otthon Szenegálban feleség, négy gyerek. Szüleit kérdezem, hiszen unokám lehetne. Nem válaszol, könnyezik.

Hirtelen riadalom támad. Szemében rémület, futni kedd. Fut a többi árus is. Egy olasz nyaraló család int neki, hozza oda az árut. Bedugják a napozóágyak alá.

Egyenruhások jönnek. Tiltják, üldözik az árusítást. Újabban tiltják, üldözik a menekülteket. Fél óra múlva szenegáli fiú visszajön. Boldog, hogy megúszta. Most.

A gumi flamingó a parton ereszti a levegőt. Szégyenlősen, mélyen lehajtja a fejét.

1940

2018.06.23. 13:22 | tarjanandras | Szólj hozzá!

6-a-csepeli-weiss-alice-gyermekagyas-otthon-sztetoszkopos-orvosi-vizsgalat-300x292.jpg    Nyergesújfalun megfagyott a bor a pincékben, a földön fészkelő madarak 98 százaléka elpusztult az Alföldön. A vonatok elakadtak a néhol másfél méteres hóban. A januári középhőmérséklet -9,5 fok volt. A XX. század egyik leghidegebb tele dermesztette az országot.

Anyám mesélte, hogy zuglói lakásunkból ritkán merészkedett messzire, hiszen a szíve alatt hordta első gyermekét. Mint sokszor mesélte, a Csömöri úton felhalmozott hótól nem lehetett átlátni az utca másik oldalára.

1939-ben megszületett az un. második zsidótörvény, mely már nem csak a felekezethez tartozást büntette, hanem a származást, mint döntő szempontot juttatta érvényre. A törvény elfogadtatását Teleki Pál miniszterelnök a zsidók „idegenségét” hangoztatta.  Kijelentette, „hogy igen, ez a törvényjavaslat sok tekintetben jogfosztás az egyedekre nézve. Ez világos. De jogfosztás az egyedekkel szemben a nemzet magasabb érdekéből. (…) ez a törvényjavaslat a nemzettest idegen elemekkel való túlzott áthatása ellen jogos önvédelemből korlátoz jogokat.”

Májusban a náci Németország lerohanta Belgiumot, Hollandiát, Luxemburgot, és megtámadta Franciaországot.

Május 21-én megszülettem a Weiss Alice Gyermekágyas Otthonban, mely 1910-ben a nagyiparos Weiss Manfréd – felesége emlékére tett – alapítványának köszönhetően nyílhatott meg.

A kórház a gyógyító munkán túl jelentős szociális tevékenységet is folytatott. Bár az alapítók zsidó kórháznak szánták, gondot fordítottak arra, hogy más felekezetűek is igénybe vehessék a magas színvonalú kezeléseket. Mindez az igyekezet különösen kiviláglik a kórház kimutatásaiból, melyeket a zsidó sajtó rendre publikált, s melyekben a kezelt keresztények arányát mindig kiemelték. „A kórház, dacára… felekezeti jellegének… oly bőkezűleg juttatja áldását a nem zsidó felekezetű betegeknek, hogy első pillanatra is már meggyőződhetünk, miszerint a zsidó jótékonyság nem ismer valláskülönbséget… A pesti zsidó kórház a humanizmus valódi tárháza”– írta az Egyenlőség, többször felemlítve, hogy az ápolt betegek mintegy fele mindig keresztény volt. A szomszédos Bródy-féle gyermekkórházban, a szegényeket ingyen ápolták.

Többször járok arra a Szabolcs utcábanbudapest-xiii-kerulet-pesti-zsido-korhaz-_42.jpg. Sok éven át csak pusztulást, romokat találtam. Az egykor gondozott kertet, sétányokat felverte a gaz.

Most úgy hallom bontást, átalakítást követően itt lesz a múzeumok központi raktára.

(Felhasználva: Wikipédia, egykor.hu. szombat.org)

 

Korea

2018.04.28. 12:37 | tarjanandras | Szólj hozzá!

 1da17947aa09c9389b9ac7aecc082ae0.png    Tíz és tizenhárom éves korom közt zajlott a koreai háború. Természetesen úttörő voltam, mint  minden kortársam. Elmondták nekünk, hogy a hős koreai nép harcol az imperialisták ellen. Az iskolában ki volt írva az aktuális jelszó, „El a kezekkel Koreától!” Ha jól emlékszem, még gyűjtöttünk is a koreaiaknak. A váltakozó hadiszerencsével folyó harcok után 1953-ban fegyverszünetet kötöttek a felek, és meghúzták a demarkációs vonalat az északi szélesség 38 fokán. Délen némi belső huzavona után demokratikusnak nevezhető, virágzó, nyitott állam jött létre. Ma ott több mint 50 millióan élnek. Sok barátom járt ott, tanítványaim dolgoznak Dél Koreában. Valamennyien egy érdekes, fejlett ázsiai országról számolnak be. Észak lakossága cca. 25 millió. Kim jött Kim után. Nagyapa, apa, unoka. Mint egy királyságban! Dinasztia jött létre. Sokat utazunk, ezért is szeretem nézni a rengeteg repülőgépet a flightradaron. Dél Korea fölött nyüzsögnek a gépek, mint itt Európában. Északon egy szálat sem látni.  A gyéren csordogáló információk nyomorról gyilkosságokról, kegyetlen elnyomásról szólnak, atomfegyverkezésről szólnak. A fegyverszüneti vonal hatvan éve választ el családokat, mert a Kimek semmiféle kapcsolatot nem engedélyeztek. Hogyne, majd meglátják, másképp is lehet élni!

Most a fenyegetéseket követően enyhülni látszik a helyzet. A két elnök összeölelkezett Pamindzsonban. Lehet, hogy hatvan év után békét kötnek. Mi történt? Mitől ez a nagy barátkozási kedv? Szerintem a pénz beszél! Kim Dzsong Un márciusban Kínában járt. Tudjuk Kína sem az emberi jogok élharcosa. De alapvetően más utat jár, mint szomszédja. Kínának fontos a kereskedelem Európával, az Egyesült Államokkal, meg Dél Koreával is. Észak Korea Kína köldökzsinórján él. Onnan kap szenet, olajat, áramot, és sok mindem egyebet. A kínaiak Un értésére adták, ha nem változtat, ezeket a csapokat, akár el is zárhatják. Emlékezzünk, a Szovjetunió szétesése is a gazdasági bajok miatt következett be. Kíváncsi vagyok, meddig vészeli át ez a kommunista dinasztia. Nem lesz egyszerű! Hiszen 25 millió koreai csak ezt a rendszert ismeri. Nehezebb lesz, mint a német egyesítés. De én reménykedem!

 

Csanády utca 25.

2018.03.26. 18:38 | tarjanandras | Szólj hozzá!

csanady_25.jpg

Sarokház. A Csanády és a Tátra utca sarkán. Akarom mondani, a Csanády és a Sallai Imre utca sarkán. Jobban mondva a Tátra és Csanády sarkon. Szóval ott, ahol a harminchármas busz befordult, jövet a Dandár utcából, tartva a Dráva utca felé. Már megint, miket beszélek! Ott, ahol a hetvenhatos troli tart a Jászai Mari tér felé. Illetve már nem, mert egyirányú. Semmi különös, csak egy ötemeletes ház az Újlipótvárosban. Szavak, amik eszembe jutnak róla: kapupénz, pince, poloska, első szexuális élmény, forradalom. No meg, hogy egy híresség, Bitskey Tibor színművész a szomszéd házban lakott.  (Mekcsey az Egri csillagokban, Kincse Marci az Egy pikoló világosban)

Mintegy tizenöt évig laktunk ott a negyvenes évek végétől, a hatvanasok közepéig. Négyen egyszobás garzonban. Reggel be kellett csukni az ágyakat, hogy legyen hely a szobában. Anyánk a garzon konyha egy négyzetméterén, kétlapos villanyrezsón készítette csodálatos ebédjeinket. Ha sütemény készült, azt megkelesztve a harminchármas busszal elvittük nagyanyánkhoz. a Baross utcába. Ott volt sparhelt. Örültünk, hogy volt lakásunk, és élünk. Apámat 49-ben kirúgták. Anyám négyszáz forintos fizetéséből éltünk, csaknem két évig. Fürödni is lehetett, minden héten egyszer, mert délután négytől, este tízig volt meleg víz. Itt a lakásajtóban kaptam két pofont anyámtól 1956. október 24-én, hajnali egykor. Innen akartunk disszidálni. Illetve apánk akart, de anyánk nem. Természetesen maradtunk.

Innen jártam a Sziget utca 8-10-be, általánosba, Budára a Rákócziba, majd egyetemre is. Fontos megbízatásom volt, lesni az ablakból, nem állnak-e sorba a tejcsarnok előtt, mert akkor jött vaj.

De az élet csupa vidámság! Szemben a Szent István park, a Margitsziget, ahonnan anyuval esténként az ablakban hallgattuk a Casinoból átszűrődő zenét. Nyáron nagy focizások a park nagy medencéjében, amiben akkor már soha nem volt víz. Tényleg a felújított parkban miért nincsenek medencék. Tujáztunk a tizenötös villamoson, csak, hogy bosszantsuk a kalauzt.

Aztán elvették a dunai kilátást. A Sallai és a park közti fatelep helyére két házat építettek. Megsértődtünk, és gyorsan elköltöztünk a Nagymező utcába.

Astoria

2018.03.26. 17:09 | tarjanandras | Szólj hozzá!

20170903_173036.jpg

A Kossuth Lajos utca, Rákóczi út, Múzeum körút és a Károly körút találkozásánál van a főváros egyik legpatinásabb szállodája. Innen egy percre jártam egyetemre, a közeli Filmmúzeumban láttam először Belmondo filmet. A Rákóczi úti lánykollégium ebédlőjében éjszakáig rokiztunk. A Puskin utca sarkán a Mézes Mackóban ittuk a másnaposságra, állítólag gyógyító hatású Trubadúrt. Nem messze van a Csendes, ahol nevével ellentétben sűrűn voltunk hangosak. Később gyakori látogatója voltam a Pedagógus Könyvesboltnak. Itt épült meg az első aluljáró, végigasszisztáltuk a metró építését. A kereszteződés északkeleti sarkán álltam sorba utoljára banánért

Az Astoriában nem voltam soha. Pedig onnan szólt a Játék és muzsika, tíz percben.(Aki kérdez: Czigány György)

Pedig a szálloda nagy idők tanúja! Már megépítése előtt, az akkori Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca végén állt a Hatvani Kapu. Majd a kapu lebontása után felpezsdült itt az élet. A szálloda elődje, a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó volt a XIX. század harmincas, negyvenes éveiben a pesti irodalmi élet egyik központja. A szomszéd házban élt Petőfi.

A XX. század igen mozgalmas volt ezen a sarkon. 1914-ben nyílt meg az elegáns szálloda. Nevét az első igazgató Gellér Mihály New Yorkból „hozta”.

No, ekkor kezdődött az igazi XX. század!

Az első világháború után, 1918. október 30-án innen hirdette meg Károlyi Mihály az őszirózsás forradalmat. Ide költöztek ’19 tavaszán a kommunista direktórium tagjai.

Két évtized viszonylagos nyugalma után ’44 márciusában a Gestapo fészkelte ide be magát. Távozásukkor természetesen ki is fosztották. Az ostromban megsérült szálloda rövid ideig amerikai tisztek szálláshelyéül szolgált.

Ma olyan, mint a tegnap készített képemen. Egy szálloda Budapesten, semmi különös.

Ahogy ott álltam teljesen elbambultam. Elindultam az Erzsébet híd felé, pénzváltók és girososok közt. A volt Úttörő Áruházhoz érve jöttem rá, a 15-ös busz nem a Petőfi Sándor utcán jár, mert az évek óta le van zárva. Ezért, visszafordultam az Astoria irányába.

Palatinus házak

2018.03.19. 13:06 | tarjanandras | 1 komment

                         

 

palatinus.jpg

 A Pozsonyi út és a rakpart között 1911-ben épültek fel a Palatinus házak. 1876-ban megépítették a Margit hidat.  1896-ban megnyílt a Vígszínház. Ekkor kezdte elnyerni ez a terület mai arculatát. 1896-ban adták át a még csak részlegesen betelepített, akkor II. Lipót nevét viselő Szent István körutat. A múlt század tízes, húszas éveiben kezdődött meg, a ma ismert Újlipótváros beépítése, elsősorban korszerű lakóházakkal. Lebontották a Suhajda-telepet, mely tulajdonképpen nyomortelep volt. Fokozatosan kitelepítették az ipari létesítményeket. Ezek elsősorban malmok volt

Az épületeket Vidor Emil tervezte, a Németországban megismert Jugendstil irányzat szerint. Bennük beépített porszívó, és margitszigeti termálvízzel működő központi fűtés is volt.

Mikor e házak egyikében laktam a beépített porszívónak, és a központi fűtésnek már híre hamva sem volt. Kárpótoltak a nagy terek, a panoráma, és a Pozsonyi út nyüzsgése. No meg a barátok, akik itt laknak, ha még nem emigráltak.

Gyönyörködni valók a belső terek is. A kovácsoltvas rácsok a függőfolyosón, és a liftajtók. Persze ennek egy része is a háború, vagy a vandál átépítések áldozata lett. Erről jut eszembe, hogy a Duna parti oldalon az ötvenes években beépítették a franciaudvart, hogy pártembereknek legyen hol ebédelnie. Ez a hatalmas építmény évtizedek óta üresen áll. Egyes, nem egészen megbízható, források szerint a volt éttermet alagúttal kötötték össze a pártszékházzal. (Ma ez a Képviselői Irodaház.)

 

Gutenberg-otthon

2018.02.03. 12:55 | tarjanandras | 1 komment

    guttenberg.jpg         A Rákóczi tértől egy percre, van a Józsefvárosban egy kis tér. A Gutenberg tér. Közepén felújított játszótér, ahová gyakran hozzák ki játszani a környék óvodásait.

A tér egyik nevezetes épülete a Gutenberg-otthon. A szecessziós épületet 1907-ben nyitották meg. A Vágó testvérek ( László és József) tervezték a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete megbízásából. A hatezer taggal rendelkező egylet a megvalósításra nagyon sok pénzt, 939 000 koronát fordított. A négyemeletes épületben harmincnyolc korszerű bérlakást, valamint könyvtárat, dísztermet, üzleteket alakítottak ki.

Én a nyolcvanas években ismertem meg a dísztermet, ahol színjátszó előadások, és kiállítások mellett néptáncbemutatókat is szerveztek. Vendég volt itt a Bihari néptáncegyüttes, melynek gyermekcsoportjában bontogatta szárnyait legkisebb lányom. Bejárata a Kölcsey utcából nyílt. Akkor már elég lehangoló volt az épület állapota.

Az épületet 1948-ban elvették a nyomdászszakszervezettől, államosították. A lakásokat szétszabdalták, az üzletek kiürültek. A kétszeri felújítás dacára, ma a képen látható állapotban van.

Pedig a kezdetekben itt lakott Lechner Ödön építész, és a tervező Vágó József is. Később Mándy Iván, Heller Ágnes, és Fehér Ferenc.

De, azért van remény! Olvasom a varosban.blog.hu-n szucsadam írását:

„A fantasztikus bejárati faajtón belépve egy nem pazarlóan fényűző, de szép lépcsőházba jutottam. Szemben a lift, balra a lépcső díszes kovácsoltvas korláttal, alig észrevehető, kék tulipándíszekkel. Arra vettem az irányt. Már az első fordulóban tudtam, hogy jó helyen járok. Csupa színes üvegablak állta az utamat, amerre csak néztem, megérte végig felgyalogolni, aztán vissza.”

Itt, írja szerző más helyekkel szemben, a lakók összefogtak és nemcsak a lakásokat, hanem a lépcsőházat is felújították.

„Ez a ház azonban egy üdítő kivétel. Még ha kívülről kicsit omladozik is.” 

(Felhasznált forrás: Wikipédia)

 

Orbán Viktor honfitársunk

2018.02.03. 11:57 | tarjanandras | Szólj hozzá!

Abban mélységesen egyetértek Tamás Gáspár Miklóssal (ÉS 2018.január 19.), hogy semmi közöm ahhoz mit eszik, mennyit iszik Orbán Viktor. Az sem érdekel, mit csinál otthon, a négy fal között. Sőt azt se szeretném, ha Kadhafi, vagy Ceausescu sorsára jutna. Orbánnal az a problémám, hogy élhetetlenné tette Magyarországot, ahonnan a munkaképes fiatalság nagy része elmenekül. Londonban élő unokámat kérdeztem, mikor jön haza? A válasz rövid, és jelentőségteljes volt: Oda? Orbánnal ezen felül is sok bajom van! Sorolhatnám. Az alkotmány megszüntetésétől, az az antidemokratikus választási rendszerig. A haverok vagyonhoz juttatásától, az ételosztások betiltásáig. TGM nagyon helyesen leírja: „Magyarország állapota kétségbeejtő – nem függetlenül az államvezető visszaéléseitől, alkotmánysértéseitől és törvényszegéseitől-„ No, de akkor miért „groteszk és visszatetsző fantáziálás” az, hogy ezekért börtön járhat. Vagy már ott tartunk, hogy a visszaélésekre, alkotmánysértésekre nincs paragrafus? Nincsenek illúzióim! Láttuk az első Orbán kormányt követő úgynevezett elszámoltatás kudarcát.  Természetesen most nem ez a fő kérdés. Szükségünk lenne, egy nem csak saját parlamenti ülőhelyeivel foglalkozó demokratikus ellenzékre. Szükség lenne hiteles ellenzéki politikusokra, akikben a választók látják a jogállam visszaállításának garanciáját, a törvényesség helyreállítását. Ahol Orbán Viktor honfitársunk is egyenlő elbírálás alá esik.

(ÉS, 2018. február 1.)

A Tőzsdepalota

2018.01.06. 11:25 | tarjanandras | Szólj hozzá!

    20171231_201447.jpgValamikor a hetvenes évek közepén jártam ott. Addig csak kívülről ismertem. Iskolánkból, ahol tanítottam a helyi pártbizottság el akart távolítani néhány kollégát politikai okokból. Beengedési procedúra után elég sokat bolyongtam az épületben, míg megtaláltam Poór Klárit, aki akkor A Hét című műsor riportere volt. Elmondtam neki, hogy milyen igazságtalan intézkedésekre készül a hatalom. Tetszett neki a téma. Biztonság okából elvitt Polgár Déneshez, a főszerkesztőhöz, aki akkoriban valóságos forradalomnak számító műsort készített a Magyar Televízióban, amely ablakot nyitott a nyugati külvilágra az elzártság évtizedei után. Elkészült a felvétel. Izgalommal vártuk, mikor kerül adásba. Na, arra soha nem került sor! Az a „nyitottság” sem tűrte a szent tehenek kritizálását.

A téren, mely a XVIII. században a város széle volt, a Hild János tervei alapján 1786-ban kaszárnya épült, a hírhedt Újépület.   Később börtön és az osztrák önkényuralom szimbóluma lett, itt végezték ki Batthyány Lajost, az első magyar kormányfőt. Az Újépületet (Neugebaude) 1898-ban lebontották. A tőzsde 1905-ben nyitott meg.   Itt működött egészen 1948-as megszűnéséig a Budapesti Áru, és Értéktőzsde. Később Lenin Intézet, majd Technika Háza, a tudományos egyesületek székháza lett. A Magyar Televízió 1955-től költözött be, az 1960-as években az egész épületet megkapta. A több évtizedes, az értékekre közömbös átépítések mára felismerhetetlenné tették a palota belsejét, amely már csak archív fotókon létezik. Külső, Alpár Ignác által tervezett, eklektikus-historizáló képe változatlan.

2006. szeptember 18-án az akkori ellenzék által feltüzelt tömeg a kormány politikája ellen tiltakozva megostromolta a székházat. A tüntetők sörösdobozokkal, földből kihúzott díszcserjékkel, a park felszedett burkolóköveivel dobálták a kitörő rendőröket, illetve az épületet, melynek sok ablaka betört. A rendőrök könnygázzal, tűzoltófecskendővel és kődobálással próbálták visszaverni, illetve feloszlásra bírni a tüntetőket. Az MTV munkatársainak nem esett bántódása, de 113 rendőr és mintegy 50 demonstráló is megsebesült. Az okozott kár csaknem 232 millió forint volt.

A Magyar Televízió 2009-ben Óbudára költözött. A Szabadság téri épülettől, többek között Vitray Tamás köszönt el. A Szabadság tér 17. lassan tíz éve üresen áll, csak az enyészet lakik benne.  

 

 

A Phönix ház

2017.12.04. 15:48 | tarjanandras | Szólj hozzá!

 

 

20171106_101048.jpgItt a Katona József utca 27-ben éltem négy-ötéves koromban, 1944-45-ben. Itt halt meg Ibolya nagymamám. Anyu, nagymama, nagypapa voltak velem. Apu valahol bujkált. Az ostrom alatt a pincében sok asszony az egyetlen tűzhelyen főzött „ebédet”. Veszekedésre, sírásra és félelemre emlékszem. Ekkor láttam először, hogy a felnőttek is tudnak félni. Féltek a nyilasoktól, aztán a ruszkiktól. Az első orosz katona is félt, amikor lejött a pincébe. Azt kérdezte, nyemecki nyet? Aztán a csőre töltött „davaj gitárral” megvizsgált minket. Amikor látta, csak reszkető asszonyok, öregemberek, és gyerekek vannak, megnyugodott. Mosolyogva kérdezte: ura, ura? Vagyis összeszedte az órákat. Amelyik nem ketyegett, azt eldobta.  

A Phönix ház udvarára a háború alatt bomba hullott. Pest felszabadulása után, mivel a nácik Budáról lőttek, belövést kapott a Tátra utca felőli rész. Itt többen meghaltak.

 Ez a falunyi ház teljes tömbként négy utcára nyílik. Katona József, Tátra, Wallenberg, Pannónia. 1928-ban épült. Nevét az építtető Phönix életbiztosítóról kapta. Két oldalt kőmadarak díszítik. Bächer Ivántól tudjuk, hogy a házat két testvér, Jónás Dávid (1871-1951) és Jónás Zsigmond (1879-1936) tervezte.

„Ez a hatalmas épülettömb méreteiben a nagy metropolisok felhőkarcolóit közelíti meg. A nagy bérpalotában negyven üzlethelyiség, száznegyvenhat bérlakás van, vagyis átlagban hatszáz ember lakja” – summázta az Ujság a Phönix születésekor.

A boltok közül kettő 1929 óta rendületlenül itt működik. A hentes és a gyógyszertár. Ez nagyon ritka a mai Pesten! A henteshez gyakran bejárok. Gyönyörű itt a marha lábszár! De van csirke, kacsa, liba, meg disznóhús is. Aki kívánja, kap főzési, sütési tanácsot. Engem természetesen a bejárattól jobbról érkező illatok vonzanak. Kolbász, hurka, tarja, oldalas. Hozzá cseresznyepaprika, vagy édes almapaprika, és a fő bűnös a karéj fehér kenyér.

Azt is Bächertől tudjuk, hogy működött még a házban fotográfus, aki a házban lakó gyermekeket ingyen vette le. Valamint volt itt gyermekkocsi-szaküzlet, zöldséges, meg tejcsarnok is. Most a Pannónia utcai oldalon, nem messze a gyógyszertártól üres, koszos üzlethelyiség ásítozik. Próbálkoztak itt már valamiféle vendéglátással, de úgy látszik befuccsolt. Szégyene a háznak!

A híres emberekre márványtáblákkal emlékeznek. Itt élt Bakó Márta színésznő, Bencze György filozófus, Gábor Miklós színész, Tátrai Vilmos hegedűművész, Vámos László rendező, és sokan mások. Akik ezt olvassák, még bizonyára sok itt élt lakó nevét fel tudják sorolni. Velünk élt a pincében Sergio Failoni híres olasz karmester, aki a Budapesti Operaház vezető karmestere volt. Felesége nevére sajnos már nem emlékszem. Csak arra, hogy kisfiúként nagyon csodálkoztam, hogy nem érti, ha szólok hozzá. Tudniillik csak olaszul beszélt.

Ma is ott jártam. Vérnyomáscsökkentő gyógyszert vettem.20171106_101315.jpg

KN

2017.06.01. 12:12 | tarjanandras | 34 komment

 

Pedagógus kollégáim bizonyára emlékeznek erre a rövidítésre! A többiek kedvéért elmondom, hogy nem a kalauz nélküli villamosokról van szó, hanem a képesítés nélküli pedagógusokról.

A hetvenes években, főleg kis településeken, nem volt megfelelő számú diplomás pedagógus, ezért érettségizett fiatalok állhattak katedrára, tanítottak, osztályoztak. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy közülük sokan később elvégezték a főiskolát, és voltak, akikből remek tanítók, tanárok lettek.

A szakmai kár, amit, az olykor még a helyesírással is hadilábon álló, képesítés nélküliek okoztak felmérhetetlen. A pálya presztízse soha nem volt magas, de ezek után a béka ülepe alá csúszott. Hányszor hallottam, hogy ezt én is meg tudom csinálni, ez nem egy szakma, stb.

Azt hittem ezek az idők végleg elmúltak! Aztán a napokban a Fidesz parlament törvényt hozott arról, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket a jövőben akár olyan pedagógusok is oktathatják, akiknek nincs erre képzettsége.

Kikről van szó? Akik diszlexiások, diszkalkuliások vagy más tanulási nehézségekkel küszködnek. Tehát, akiknek legnagyobb szüksége lenne értő, szakszerű segítségre.

Nem túloz az, aki Taigetosz törvényről beszél! Ez egybecseng az Orbán kormány gondolkodásával, hogy a gyengébbet el kell taposni. Egybecseng a középiskolai létszámok csökkentésével, a CEU törvénnyel. Jó lesz nekik a közmunkának csúfolt rabszolgamunka, ahol kiszolgálják, éhbérért a kiváltságosokat.

Megrázó Dragomán György bejegyzése, aki egy kiváló pedagógusnak köszönheti pályáját.

Így ír erről: „A saját példám talán megmutat valamit abból, hogy meddig juthat az ember, ha segítik és elfogadják, és nem megnehezítik az életét.”

Ebből az országból menekül, aki tud!

Ruszkik haza!

2017.05.05. 12:03 | tarjanandras | Szólj hozzá!

„Legyen a jelszó: „Aki magyar velünk tart!” –írja Soproni András az ÉS Páratlan oldalán. (2017/16., április 21.) No, ezzel teljes mértékben egyetértek. Az írás egyéb mondandója, ami szerint a „Ruszkik haza” most azt jelentené, hogy nem kérünk az ide települt orosz vállalkozókból, vagy az orosz turistákból, a helyzet teljes félreértése.

Megmozdult valami nálunk is. A Budapesten és hál’isten más városokban is ébredező tüntetők felismerték, hogy az 56-os jelszó ma is aktuális. Ma nem az itt állomásozó szovjet hadsereg hazazavarásáról van szó, hanem Orbán gusztustalan törleszkedéséről Putyinhoz. Azt jelenti, hogy nem kérünk az orosz érdeket szolgáló CEU törvényből, az orosz atomból. Nem szeretnénk, ha a média orbáni megzabolázása előbb-utóbb az újságírók meggyilkolásához vezetne. Milyen jellemző, hogy az un. külügyminiszter lengyel interjújában így beszél: „Ön lengyel, ön itt él. … Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.” Ez a Szijjártó kilenc éve még az orosz követség előtt tüntetett a Grúzia elleni orosz agresszió miatt.

Kedves Soproni András!

Nem az orosz emberekkel van bajunk ma sem, mint hatvanegy évvel ezelőtt sem. Kedvenc íróim egyike Ljudmila Ulickaja. Nem velük, hanem a területszerző háborút folytató, diktatórikus  orosz politikával, és magyar tanítványaival. Ezért: Ruszkik haza!

Tarján András

(ÉS  Visszhang, 2017/18.május 5.)

 

Mese a nutelláról és az elefántokról

2016.12.19. 15:01 | tarjanandras | 1 komment

 Na, most biztosan nem leszek népszerű! Különösen az édességmámort ígérő ünnepek előtt. A NUTELLÁRÓL van szó. Mert a nutella gyártása bizony súlyosan károsítja a természetet. A Ferrero cég pálmaolajat használ fel a Nutella gyártáelefant.jpgno_nutella.jpgsához, és ezzel közvetett módon hozzájárul az erdőirtáshoz és a globális felmelegedéshez.

Egyre több őserdő helyére telepítenek ugyanis pálmákat, melyekből rettentő olcsón lehet kinyerni a zsiradékpótló pálmaolajat. A Ferrero pálmaolaj-felhasználásának majdnem 80 százalékát Malajziából biztosítja, a fennmaradó hányadot pedig Pápua Új-Guineából, Brazíliából és Indonéziából.

Ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma gyökereiben olyan gátlóanyag termelődik, ami kiöl minden más növényt, ráadásul évtizedeken keresztül makacsul a talajban marad. A nagy környezetvédelmi szervezetek arra is rámutatnak, hogy az ültetvények szaporodása nemcsak az esőerdőket veszélyezteti, de közvetve több olyan állatfajt is kipusztulással fenyeget, mint a tigris, a szumátrai elefánt vagy az orangután.

Tehát, ha nem veszünk, eszünk NUTELLÁT, megmentünk egy csomó elefántot! Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 

 

Olimpia Budapesten- Cui prodest?

2016.11.30. 15:11 | tarjanandras | Szólj hozzá!

     cikk.jpg                                                                            A fővárosi önkormányzat arról döntött 2015. június 23-i ülésén, hogy támogatja a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát.

Az ellenzéki pártok vezetői gyors sajtótájékoztatót tartottak a közgyűlés megkezdése előtt, amelyen kiderült, hogy az MSZP és a Jobbik fenntartásokkal ugyan, de támogatja az olimpia megrendezését.

A kormánypárti és az ellenzéki képviselők egyetértésben döntöttek, arról hogy beláthatatlan költségbe verik a város és az ország lakosságát.

Egy olyan város képviselő testülete, mely városban életveszélyes a metró közlekedés, rohadnak a kórházak, és burjánzik a korrupció.

Főpróbaként vizes világbajnokságot rendezünk, melynek költségeiről kiderült, hogy az eredetileg tervezett 40 milliárd forint nem elég. Pillanatnyilag 90 milliárdon áll a mérce.

Vissza az olimpiához. Tegnapi hír, hogy a következő, a tokiói olimpia költségeit ma három és fél milliárd dollárra becsülik. A budapesti tervezett költsége 2000 milliárd forint. Az eredetileg tervezettet 1960 óta soha nem tartották be. Ha csak duplájával számolunk ez Budapest éves költségvetésének tizenháromszorosa! A főváros 2016 évi költségvetése 313 milliárd forint kiadással tervezett.

Ha körülnézünk Athénban, vagy Rióban láthatjuk, hogyan pusztulnak az olimpia heteire épített létesítmények.

Cui prodest?

Kinek az érdekeit szolgálná ez a horribilis kiadás? Kinek a dicsőségét szolgálják a látvány beruházások? A kétheti talmi csillogás? Kinek a zsebét hizlalják majd a milliárdok? Nincs kétségem! Többen halnak meg majd éhségtől, fagytól. További százezrek menekülnek el az egyre élhetetlenebb országból. Lyukas, szakadt ruhánkra újabb rikító foltok kerülnek, hogy szegénységünk még nyilvánvalóbb legyen.

 

Fekete péntek

2016.11.28. 19:30 | tarjanandras | Szólj hozzá!

1448566574-blackfriday01.jpg

 

Új őrület terjed országszerte: Black Friday (fekete péntek). Először valamilyen terrorszervezetre gondoltam, vagy egy új heavy metal együttesre. De nem, mert a boltok, áruházak hirdetik így rendkívüli árleszállításaikat. Engem picit zavart, hogy ez a péntek 72 órás, szombaton és vasárnap is tart.

Amikor FB ismerőseim közül sokan kiakadtak ezen, elgondolkodtam. Természetesen egyéb, már régebben, importált szokásokat is ördögtől valónak nyilvánítottak. Így a szerelmes Valentin napot és a sütőtökös Halloweent is.

Mert nem magyar!

Hát akkor nézzük csak, úgyis közeledik a karácsony! Minden magyar karácsonyfát állít, mert ez már hagyomány, függetlenül a vallástól. Pedig a XVI. században karácsonyfának még a földesúrnak adóként beszállított tüzelőt nevezték. Csak a XIX. század második felében állítottak fenyőt hazánkban, először állítólag Brunszvik Teréz.

Hát így állunk, ezzel a hagyományunkkal. El tudom képzelni, hogyan okádtak tüzet az akkori fészbukozók 1850-ben a karácsonyfára.  

Nem akarok a régmúlt idegenből jött dolgai közt kotorászni. De az akkori magyar átkozhatta a krumplit, paprikát, paradicsomot, sőt a dohányt is.

Szokásaink, divatjaink változnak, nem mindig jó irányban. Furcsálkodunk, hogy szombaton is péntek van. Az idő komoly rosta. Ami fennmarad, amit megszokunk, az a miénk lesz. Csak nehogy megint tűzifát is kelljen adóznunk a földesuraknak.

 

 

Üzenjünk a magyaroknak, hogy ők is megértsék!

2016.06.29. 16:26 | tarjanandras | Szólj hozzá!


10374006_549757358475509_7343266586466478677_n_1.jpg

Már csak néhány napja van Áder Jánosnak, hogy kiírja az úgynevezett kvóta népszavazást. Ezt az Orbán kormány azzal indokolja, hogy nem akar befogadni az Európai Unió által rákényszerített sok ezer menekültet. Maga az indok is hazug, hiszen szó sincs kényszerítésről, másrész néhány száz háború elől menekülő ember ideiglenes elhelyezéséről van szó. Ez a referendum méltó folytatása annak a gyűlöletkampánynak, melyet a kormány már jó két éve folytat. Nem mondom jól fizetett eddig! Hiszen a ’14-es választások megnyerése óta folyamatosan hoz a konyhájukra. Kezdődött a magyar nyelvű óriásplakátokkal, melyeket az arab anyanyelvű menekülteknek szántak. Folytatódott a Keleti pályaudvarnál, ahol mesterségesen felduzzasztották a szerencsétleneket, lássátok emberek, ilyenek ezek, ezektől fog Orbán megvédeni. Majd, amikor ez kezdett kellemetlenné válni, gyorsan továbbhajtották őket. („Megvédjük Európát?”) Aztán, hogy a Fidesz elvesztette kétharmadát, ismét ráerősítettek a „migráncs ügyre”. Kampány üzemmódba kapcsoltak. Ismét vannak óriásplakátok, természetesen magyarul, de most Brüsszelnek üzennek. Így válik életveszélyessé ez a politika. Így lett ismét időszerű az unión kívül is van élet orbáni mondata. Dörgölőzés Putyin lábaihoz a nagy pávatáncos koreográfiájának szerves része. A művész Brüsszelben kecses menüettet jár, itthon harcos kardtáncos. Miről van itt szó? Hogyan viszonyuljon ehhez az aljas játékhoz a magyar demokrata oldal. Van egy olyan válasz, hogy pfuj, ebben mi nem veszünk részt, inkább otthon maradunk, nézzük az esedékes sorozatot a tévén. Ezek az igen tisztelt politikusok úgy gondolják, a semmit tevés majd ráébreszti a választókat arra, hogy ha kisujjukat sem mozdítják, megszűnik a rendszer, szájukba repül az a bizonyos. Bezzeg a csalásra épülő választási rendszerben való részvételnél nem voltak ilyen finnyásak. Ja, akkor csurrant-cseppent valami?

Nézzük, hogy is szól a kérdés?  „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő betelepítését?”

Az én kérdéseim:

 • Magyarország az EU tagja?
 • Vállalt az ország ezzel járó kötelezettségeket?
 • Élvezzük azokat az előnyöket, melyeket ez a tagság biztosít nekünk?
 • Tagjai akarunk maradni az EU-nak?

Igen, igen, igen, és igen!

Ha nem magyarázzuk el a magyaroknak, mit jelent a tagság, akkor csak a görbe uborkáról szóló mesét fogják szajkózni!  Ha nem magyarázzuk el mit jelent az emberek, az áruk, a munkaerő szabad áramlása, akkor a gyere haza magyar „túrórudis” hazugságát fogják elhinni.  Ha nem magyarázzuk el, hogy miért élünk Európában több mint hét évtizede békében, akkor az ázsiai diktatúrák sorsára fogunk jutni.  Igen, magyar vagyok, hazafi, ezért tudom, hogy csak az európai népekkel együtt boldogulhatunk!

Mert az igazi kérdés az, amit az imént feltettem: „Tagjai akarunk maradni az EU-nak?”

IGEN!

Aki nem szavaz az igenre, az lusta, vagy gyáván meghunyászkodik. Nem a magyarok javát akarja.

 

  

A GÁRDONYI

2016.01.07. 19:41 | tarjanandras | Szólj hozzá!

gardonyi.jpgNem a Velencei tónál. Akkor kis betűvel írnám. Nem az iskola. Hiszen ez a Gárdonyi sokkal régebben Gárdonyi. Nekem ez volt a PAPÍRBOLT! Igen, csupa nagy betűvel! A Szent István körúton, a Nagy Ignác utca sarkán. Lehet akkor még Koháry utca volt, amikor először, kisgyerekként megcsodáltam a papírt, a ceruzákat, a tollakat, festékeket, kapcsokat, képeslapokat, ecseteket, redőnyös tolltartót. 75 évem alatt, ha csak tehettem,oda mentem, vásárolni, és gyönyörködni, vagy... csak gyönyörködni. Állíthatom, ott lettem szerelmese a papírnak, a tollaknak, a radírnak. Ott kaptam első radírvégű, majd töltőceruzámat. Ott vettem első töltő-, majd golyóstollamat. Ott mindent lehetett kapni! Segítettek, ha valamit nem találtam meg. Később Ápisz, majd Pirex lett. Szerelmem akkor sem lankadt. Nekem örökre a GÁRDONYI marad! Karácsonykor ez a szerelmem is meghalt. Ért már ilyen gyász sok. Legutóbb a Pozsonyi úton,az Amelie. De azt László Kálmán már elsíratta. Remélem nekem már kitart az itthoni készlet, de legkisebb unokámnak már nem ott veszem az első tollat.

Alla dagar

2015.10.14. 17:06 | tarjanandras | Szólj hozzá!

samsung_1136.jpg

Vagyis minden nap! Ezek a svédek teljesen elhülyültek, náluk vasárnap is lehet vásárolni. Szerintem, nem normálisak, ahelyett, hogy az állami TV-t néznék, vagy templomba mennének, ha valami nincs otthon, vásárolgatnak.

Amugy sem értem őket, az utcákon gyakran találkozom, nálunk gazdasági menekültnek, vagy terroristának nevezett alakokkal. Ráadásul nagyon barátságosan viselkednek. Egyikük finom kávét főzött nekem, a másik meg átadta a helyét a metrón.

Apropó, metró. Pontosan és csendesen közlekednek, nem rozsdásak és van belölük vagy nyolc vonal. Szörnyű! Oda jutok el velük, ahová csak akarok. Ezt én nagyon nehezen szoknám meg! Szerintem annak úgy kell lennie, hogy időnként kellemes füstszagot érzek (a’la Lehel tér) és akkor lehet várni a metrópótló buszra.

Séta közben elmentünk egy óvoda előtt. Benn sok is gyerek játszott vídáman. A gyerekek egyik része fehér, másik része fekete, sőt még sárga is volt köztük. Szerintem kettő meg az új bevándorlók gyereke volt. Elképedtem, minden gyerek barátságos és kedves volt, mind játszottak. Na azért volt itt még rendellenesség! Az óvók (vagy, hogy is mondjam?) több mint fele férfi. Hallottatok már ilyet? Svéd barátaimtól érdeklődtem, hogy van ez náluk? Elmesélték, hogy a gyerekeknek egyformán szükségük van nevelésük során férfira és nőre. Még mit ki nem találnak!

Még mást is! A GYES (nem tudom itt, hogy hívják) egy részét az apának kell kivenni. Kérdésemre, hogy akkor miből él meg a család, azt válaszolták, (nem akartam elhinni) hogy a nők nem keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Sőt a svéd parlamantben a nők aránya 45% (nálunk 9%). Milyen munka folyhat ott? Meg is látszik Svédországon! Szóval már alig várom, hogy hazaérjek! Még megnézem hogyan eszik avokádós kaviáros szendvicset, áfonyás kardamomos kuglófot a Drottninggatanon. Nem értem, miért nem szenvednek! Na, nem bánom, megkóstolom én is! De sietek haza, hogy szombaton még megvehessem a vasárnapi kaját!

 

 

Nemzeti tanévnyitó

2015.08.24. 12:39 | tarjanandras | 1 komment

egysegesitett_20kozoktatas_20morgas_20joga.jpg

Még a múlt század hatvanas éveiben egy tanyai iskolába helyeztek, egyetemi diplomával. Hogyan történt? Ez egy másik történet. Majd máskor elmesélem. A legközelebbi falu 6 kilométerre volt. A környező tanyákról jártak be a gyerekek. Délelőtt az alsósok, délután a felsősök. Ha nagy hó esett, a TSZ traktorral vágott utat, hogy a gyerekek eljussanak az iskolába. Villany természetesen nem volt. Takarítanom, fűtenem nekem kellett. Hatkor keltem befűteni, hogy hidegtől gémberedett tagjaik kiengedjenek. No, egy ilyen téli napon meglátogatott a szakfelügyelő. Tanítás után megbeszéltük a tapasztaltakat. Különös kifogása nem volt. Egy hét múlva megjött a JEGYZŐKÖNYV! Tele dörgedelemmel! Különösen tetszett, hogy mint írta, a kartárs nem megfelelő öltözékben jelent meg, ez nem szolgálja a tanulóifjúság szocialista szellemű nevelését. Farmernadrágban voltam.

Ez jutott eszembe olvasva a Pedagógus Etikai Kódexet, mely az új 2015-16-os tanévtől szabályozni fogja a tanárok, tanítók „viselkedését”. Gondoskodnak arról, hogy senki ne lógjon ki a sorból. Szabályozzák a szoknya hosszát, befogják a pedagógusok száját. A Kódex szerint a pedagógusnak munkája során a nemzet érdekeit kell szem előtt tartania. Tehát nem a gyerekét! Etikai vétséget követ el, aki – a nemzet érdekével ellentétben - arra bíztatja a tanulókat, hogy ne gyűlöljék, inkább segítsék a menekülteket.

A Kódex szerint etikai vétséget követ el az a pedagógus, aki kritizálja vezetője, ne adj’isten a KLIK tevékenységét a munkahelyén kívül. Tehát aki őszintén beszél tanítványaival, a szülőkkel az büntetésnek néz elébe.

Deja vu érzésem megalapozott. Gondoskodik erről pártunk és kormányunk. Még egy hét, és itt a nemzeti tanévnyitó. A tanító nénik térden alul érő szoknyában, és állig begombolt blúzzal, a férfi tanerők élre vasalt nadrágban várják tanítványaikat az iskolában, ahol hazug ünnepi szólamok várják őket. Aki az igazra is akar majd tanítani, azt nagyon csöndben, a becsukott ajtó mögött teheti. Magyarország én nem így szeretlek!

 

Bevándorló

2015.08.16. 14:14 | tarjanandras | Szólj hozzá!

torolkozo.jpgAz olasz strandokon megszokott, hogy türülközőt, csecse-becsét, olcsó bizsut árulnak. Egész nap róják a forró homokot, hatalmas súllyal a vállukon. Az árusok többnyire színesbőrűek. Néhány éve még a hatóság üldözte, ma, legalábbis Olaszországban megtűrik őket. Hiszen dolgoznak, keresletet elégítenek ki. Soha nem vásároltam eddig tőlük. Idén feleségemnek megtetszett egy pofás, keleti mintákkal díszített nagy takaró. Fiatal fekete fiú árulta. Megnéztük. Kérdezem: mennyi? Megmondja. Mondom nincs annyi pénzem, de ezt a zöldet ne adja el, holnap megvesszük. Rám néz, mondja, itt hagyom nálatok, majd holnap kifizetitek. Megjegyzem péntek délután volt, szombat turnusváltás. Meghatott a bizalma, szombat délután jött csak a pénzéért. Eddig sem hittem a mocskos kormánypropagandának, de ezt a fiút szívembe zártam. Bizalmáért, meg ahogy nézett ránk.

Rablóbanda maffiaszabályokkal

2015.07.27. 15:25 | tarjanandras | Szólj hozzá!

orban.pngsztalin.png

Hogy képes egy szűk klikk egy hatalmas, soknemzetiségű birodalmat évtizedekig az uralma alatt tartani? A rendszer a vidéki vazallusok lojalitására támaszkodott, ahol a csinovnyikok és a Moszkvától távoli helyi kiskirályok pontosan tudták, csak akkor van esélyük a túlélésre, ha feltétel nélkül alávetik magukat a diktátor akaratának.( Baberowski: Felperzselt föld – Sztálin erőszakuralma)

Hogy képes egy kollégiumi szoba közössége néhány év alatt tönkretenni az éppen alakuló demokráciát, polgári körökből helyi kiskirályokat kinevelni? Hogy lehet helyi intézőkkel (polgármesterek) rabszolgává tenni a magyar települések lakóit?

Az egykori ortodox papi növendék kegyúri rendszerében főpapi szerepet kreált magának, amiben lehetetlen volt ellentmondani neki. Az egyszemélyes diktatúra elfogadásában a hatalom gyengesége is vaskosan benne volt: rettegtek a véleménykülönbségektől, mert minden vita a bolsevik uralom végét jelentheti. ( Baberowski: Felperzselt föld – Sztálin erőszakuralma)

Az egykori liberális fiatalember vazallusi rendszert alakított ki az országban, mindenről ő dönt, nem lehet ellentmondani neki. Aki nem engedelmeskedik, egzisztenciájával fizet.

A hajléktalanok és tolvajok után Moszkvában 1938-ban a hadirokkantak, az amputált lábúak és a vakok kerültek sorra, Leningrádban a süketnémákkal végeztek.( Baberowski: Felperzselt föld – Sztálin erőszakuralma)

A filozófusok, hajléktalanok üldözése után következtek a bevándorlóknak titulált menekülők. Újabban, aki nem ért egyet vele az nem magyar!

 

 

 

 

 

Ferenczi Krisztina

2015.07.21. 17:06 | tarjanandras | Szólj hozzá!

Ferenczi Krisztinával a Belvárosi Liberális Klubban beszélgettem két évvel ezelőtt. Beszélt mint színésznő, újságíró, és főleg mint közéleti harcos. Csillag Ádám felvételt készített. Ennek a felvételnek az írásos változata következik.

taf.jpg

 • Én: Szeretettel köszöntünk. Kérlek, amit akarsz, mondj el az életeddel kapcsolatban. Krisztina színésznő, aki többek közt játszotta Anna Kareninát, Pollyt, és ha jól tudom utoljára Szegeden voltál, ahonnan Ruszt Józseffel, és többekkel együtt távolítottak el.

FK: Ezt a politikának „köszönhettük”. Harminc év után egyik napról a másikra utcára tettek. Jött valami pártkáder, aki szakmailag a Ruszthoz semmiképp nem volt mérhető. Ez a rendszerváltás hajnalán történt, Komócsin volt a párttitkár. Ruszt bűne az volt, hogy az országgyűlési választásokon szembe mert szállni a rettegett Komócsin elvtárssal. Nem mesélem hosszan a történetet, harmadik gyermekem akkor született, így képtelenség volt, hogy akkor elkezdjek pendlizni. Visszaköltöztünk Pestre.

 • - Hogy hívják a gyermekedet?

Június 7. vasárnap (Pedagógusnap)

2015.06.08. 14:44 | tarjanandras | Szólj hozzá!

kreta.jpg

Kora reggel kimentem a kertbe. Néhány szál rózsával tértem vissza. Erre feleségem valami rejtett helyről, elővarázsolt egy üveg bort. Felköszöntöttük egymást, hiszen pedagógusnap van!

Ketten együtt több mint hét évtizedet töltöttünk a pályán. Volt miről beszélgetni! Természetesen először régi tanítványokról, akik már 40-50 év körüli „befutott” emberek, meg azokról, akiken hat éves korukban még „nem látszott”, hogy milyen sikereket fognak elérni az életben. Sok humoros eset is előkerült.

Aztán egy kicsit komolyabb irányt vett a beszélgetés. Hiszen gyakran találkozunk, a nemzet napszámosaival, akik tanítanak, és fiatal szülőkkel, kiknek gyerekei tanulnak. Zömük klikkes iskolában tanít, tanul. Közös tapasztalat, hogy a nyolcvanas évek közepétől megkezdődött a pedagógiai munka felértékelődése, mely a rendszerváltást követően kapott igazi lendületet. Ha zökkenőkkel is, de az iskola élete demokratizálódott. Törvényi szinten kaptak beleszólási jogot az iskola életébe a szülők, diákok. A pedagógusok számára jelentett perspektívát, hogy nőtt önállóságuk intézményi és osztálytermi szinten is. Segítséget jelentett, hogy az EU segítségével új programok, módszerek terjedtek el. A tantárgyi magolást felváltották az un. kompetenciák, melyek segítségével a tanulók nem tárgyai, hanem alanyai lettek a tanulás folyamatának. Megtanultak alkotni, elsajátították a demokratikus viselkedés, az együttélés szabályait. Aztán jött Orbán, Hoffmann Rózsa, és a KLIK! Hazug pedagógus életpálya modellel, 16 évre leszállított tankötelezettséggel, egytankönyvűséggel, az iskolák, egyetemek önállóságának megcsonkításával, a szülői és diákjogok elvételével, szóval az illiberális, antidemokratikus államnak megfelelő szabályokkal. A ma iskolájában a klikket szolgáló, jogaitól megfosztott igazgató irányítja a megfélemlített pedagógusokat, akik engedelmes közmunkásokat nevelnek a munkaalapú társadalomnak. Az egyetemeket is szigorú ellenőrzés alá fogják, hogy a jövő értelmiségének eszébe ne jusson önállóan gondolkodni. Akinek meg ez nem tetszik, lehet gazdasági bevándorló az EU boldogabbik felén!

Reményt csak az adhat, hogy a becsukott tanterem ajtó mögött még lehetnek önálló gondolataink, hogy vagyunk még néhány ezren, akik nyíltan tiltakozunk az ellen, ahogy ez a rendszer elrabolja, tönkre teszi Magyarország jövőjét.

Kedves kollégák! Ünnepeljük meg magunkat, még akkor is ha ma már Ady Endre nevét is eltávolítják némely iskoláról. Ünnepeljük azokat, akik kiállnak értünk, és a jövő generáció valódi érdekeiért.