Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Levélváltás Pető Ivánnal (1.rész)

2008.04.26. 18:45 | tarjanandras | 1 komment

Pető Iván levele a Szabad Kezdeményezések Köre alapítójának

"Meg kell határozni azt az irány, amely hitelesen tudná képviselni a liberálisokat"  - mondta Szabadai Viktor, az  SZDSZ héten bejelentett új tagozatának alapítója. A párt budapesti választmányának elnöke szerint a liberális párt szervezeti és stratégiai megújulását szolgálná, ha "a párt nagy öregjei engednének végre a pártot lassan megfojtó szorításukon, az egykori elnökök háttérbe szorulnának és teret adnának."

Pető Iván az alábbi válaszlevelet jutatta el a Szabad Kezdeményezések Köre alapítójának:


"Kedves Viktor!

Már régen nem kívánok az SZDSZ politikájának formálásába beleszólni, csak frakciótagként mondom el a frakcióban a véleményem, írok alá néha ilyen-olyan nyilatkozatokat és az un. szakpolitikákban jelenek meg nyilvánosan.

Minden visszavonultságom ellenére azonban neked leírom, hogy ezt a szöveget egyszerűen csacsinak, gyermekdednek tartom, igen-igen gyenge politikai lektűrnek, ami csak arra jó, hogy tovább erodálja az SZDSZ-t.

Egy olyan kezdeményezés, amely nem kezdeményez semmit, azon kívül, hogy álljatok mögém, gittegyleti felhívásnak is gyenge!

Egy olyan kezdeményezés, amelyben te szerepelsz egyedül névvel, de a szöveg hangvétele olyan, mintha minimum a jobbágyok százezrei állnának mögötted kiegyenesített kaszával, rossz vicc.

Egy olyan kezdeményezés, amelyet ilyen lapos és üres patronok töltenek ki, szégyenletesen igénytelen, méltatlan az SZDSZ hagyományaihoz.

Egy olyan kezdeményezés, amelyben nincs másról szó, mint, hogy eddig rossz volt, de mi/te azt szeretnénk/szeretnéd, hogy jobb legyen, szerény mozgósító kapacitással bír.

Egy olyan kezdeményezés, amely csak azt tudja mondani, hogy legyen jobb, mint eddig volt, de egy szava sincs arról, hogy hogyan, mitől, az politikai kiáltványnak kongóan üres.

Az nem mondanivaló, hogy változást akarok, új stratégiát akarok, véget akarok vetni minden rossznak.

Az nem mondanivaló, hogy a személyi kérdések másodlagosak ahhoz képest, hogy az SZDSZ képes-e megújulni, ráadásul a formális logika elemi követelményeinek is ellentmond egy olyan bekezdésben, amelyben új vezetésről esik szó. És még farizeus is, hiszen, ha őszinte lenne, az következne belőle, hogy a tavalyi küldöttgyűlés után, néhány csaló gazember miatt, a ma politikai feladatait ismerve ne foglakozzon újra az SZDSZ tisztújítással, ráérne az egy év múlva is.

Kikkel akarsz személyi konfliktusok, kiszivárogtatás  nélküli SZDSZ-t csinálni? Hogyan valósítod meg, hogy homogén nyilatkozatok határozzák meg az SZDSZ hangját? Tán csak nem azokkal, akik a személyinek nevezett konfliktusok szereplői, akik olykor kiszivárogtatnak, máskor meg névvel nyilatkoznak különállásukat demonstrálandó, egy majdani újságírói viszontszívesség jegyében?

Mi a baj a meglévő stratégiával? Mielőtt leír az ember egy olyan mondatot, hogy új stratégia kell, illene a régiről valamit mondani!

Egyáltalán, milyen pártstratégiát akarsz kidolgozni és mire? Sűrű apró gólokkal kell bevenni az ellenfél kapuját? Át kell alakítani az egészségügyet? Új közteherviselési rendszerre van szükség? Oktatási reform kell? Fel kell számolni a 13. havi nyugdíjat? Ne legyen korrupció? Most ki kell lépni a koalícióból, de ha változnak a személyi feltételek, ha Kiss Péter, Szekeres, Szili stb. lesz az MSZP élén, az SZDSZ-t pedig Fodor vagy egy eddig nem ismert új ember vezeti, új koalíció kell, de nyitva kell lenni egy Orbán nélküli Fidesz felé is? A civil életben sikeres embereket kell a politikába bevonni és velük bizonyítani, hogy az SZDSZ vonzó célokat követ? Vagy esetleg olyan fiatalokat a levitézlett rendszerváltók helyére, akik még soha semmiben nem mutattak érdemi teljesítményt, de 1-2 év aktív tevékenység után már az SZDSZ emblémái szeretnének lenni?

Érdeklődve várom az új stratégia körvonalait, mint ahogy azt is hogyan biztosítasz teret a szabad kezdeményezéseknek és ebből hogyan jön majd ki mondjuk, hogy ne legyenek egymásnak ellentmondó nyilatkozatok.

És érdeklődve várom, hogy ha ilyen lapos, üres szövegekkel indul egy kezdeményezés, hogyan kapja össze magát és bizonyítja, hogy eddig tekintélyek álltak a hatalmas szellemi kapacitások kibontakoztatásának útjában. Remélem már nem kell sokat aludnom, hogy megismerhessem: ha a hatalmaskodók eltakarodnak az SZDSZ-ből, a tekintélyérveik helyét hogyan veszik át az eddig elnyomott gigászok és egyszerű SZDSZ tagok briliáns érveinek tekintélye.

Ha én civil lennék, kb. ott kezdenék röhögni egy ambiciózus politikus jelöltön, amikor először leírja, kimondja, hogy Magyarország jövőjéről szóljanak belső vitáink és azt már nem várnám meg, amikor eljut a frázispuffogtatás addig, hogy adjunk egyértelmű válaszokat adjon a XXI. század kihívásaira!. De még nem vagyok civil, így csak restelkedem az ilyen blablák miatt.

Kedves Viktor! Ha ismernéd az SZDSZ 20 éves történetét, arcpirulás nélkül nem írnál le olyan mondatokat, mint szöveged második bekezdésében.

Sajnálom, hogy most és tőlem kell megtudnod: a nyilatkozatban leírt nyafogások végigkísérték ezt a 20 évet. Nem volt olyan pillanata az SZDSZ-nek, amikor azok, akik saját tehetségtelenségük, kielégítetlen, de megalapozatlan ambíciójuk vagy egyszerűen csak a világ tökéletlenségének megemészthetetlensége miatt rosszul érezték magukat a bőrükben nem írtak, mondtak el a te szövegedéhez hasonló mondatokat. Ha már nem tudsz megoldásokat javasolni, legalább az elégedetlenségben lenne valami eredeti ötlet, hang!

Kár volt ezért, de lelked rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr65443433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eternity · http://eternity.blogter.hu 2008.04.28. 21:02:49

Möglássuk.
a vak is aszonta... :)
süti beállítások módosítása