Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Újratervezés

2009.12.14. 14:47 | tarjanandras | Szólj hozzá!

A huszonegy éves SZDSZ történetének legválságosabb korszakát éli.

Az elmúlt két évtizedben sok-sok hullámvölgyet élt meg, jelentős sikerei mellett.
A rendszerváltó liberális párt ellenzéki (első és harmadik ciklus) szerep mellett tíz évet töltött kormányzati helyzetben, koalícióban a szocialistákkal.
Ennek a tíz évnek a megítélése igen heterogén a társadalomban és a párton belül is, ahogy nem volt egyértelmű a koalíciós szakítás fogadtatása sem.
A múlt, mely részben már történelem, a rendszerváltás, a liberális értékek megjelenésének és megvalósításának, a reformok bukásának illetve fél sikerének története.
A sikertelenségek okai számosak! A párton belüli liberalizmus és reformértékeléstől kezdve, a partner gyávaságán át, az ellenzékig, mely ellenségként viselkedve, az ország érdekeivel sem törődve akadályozta a haladást.
2009. június hetedikén legnagyobb választási kudarcát élte át a párt. Az alig több mint 2 százaléknyi szavazó azt jelentette, hogy egy parlamenti választás esetén, a fele sem lesz meg a bejutási küszöbnek.
A párt „emblematikus” vezetői közül sokan menekülőre fogták. Különféle szervezeteket hoztak létre, ennek hatására nőtt a megosztottság. Kétségtelenül meglévő tekintélyüket arra használták, hogy az SZDSZ-t támadják, elnökét rágalmazzák, az új vezetést lejárassák.
Fodor Gábor kivételével, aki, lemondott az elnökségről és országgyűlési mandátumáról is, ragaszkodtak a parlamenti székhez, az azzal járó befolyáshoz, még ha a pártból ki is léptek!
A média sem volt barátságos a párthoz!
Szombaton Országos Küldöttgyűlést tartott az SZDSZ, nem túl elegáns környezetben a Gubacsi úton a Bakelitben.
Az első benyomások után, amit a lerobbant gyárépület látványa okozott, az ülést megelőzően jó érzés volt, hogy özönlöttek azok a vidéki és budapesti liberálisok, akikkel sokszor találkoztam az elmúlt húsz évben. Jöttek a fiatalok is, sokan csak vendégségbe.
Kérdezték mi lesz a párttal, mi lesz a liberalizmussal?
Az elnök bejelentette, hogy a jövő évi választásokon valamennyi választókerületben lesz jelöltünk.
Az újratervezés programja, melyről hosszan vitáztunk, választ és megoldást kínál az ország gondjaira.
Nem bal, vagy jobboldali program ez, hiszen egy liberális pártnak rendelkeznie kell szabad vegyértékekkel mindkét oldal irányában. Ez természetesen nem a mai magyarországi pártszerkezetre vonatkozik, hanem az emberekre, akik szocialista, vagy konzervatív beállítottságúak, de cselekedeteikben vonzódnak a liberális megoldásokhoz.
A program megoldásokat kínál olyan kérdésekre, mint a vidékpolitika, a szegénység, a nemzetpolitika, a kisvállalkozások gondjai.
A 2010 évi választások döntik el, hogy kellenek-e a szabadelvű megoldások, melyeket, tanulva a múltból, csak a társadalommal együtt szabad és lehet megvalósítani.

                                                                (Népszava 2009. december 31.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr861597377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása