Tarján András blogja

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Vallásszabadság keceli módra

2011.06.29. 15:59 | tarjanandras | 1 komment

Kecel, mintegy 9000 lakosú kisváros Bács- Kiskun megyében. Városi rangot 1993-ban kapott. A város a közelmúltban sokat fejlődött, számos park és több szökőkút épült.

Kecelen rendezik minden év december első hétvégéjén a Flora Virágkiállítás és Kötészeti Versenyt. A város híres a népművészeti hagyományairól, ami a Hetrec néptánc egyesületnek, a harmonikaversenyeknek és a folklórtalálkozóknak köszönhető. A szőlő- és bortermelő település a Kunsági borvidékhez tartozik, ismert borait a 2600 hektáron termelt szőlőből készítik.

Most a város a vallásszabadság különös értelmezéséről híresült el!

A város egyetlen általános iskoláját az önkormányzat egyházi kezelésbe adta. Az iskola igazgatója közölte, hogy a tanévnyitó ünnepélyt a templomban tartják, melyen a részvétel diáknak, tanárnak egyaránt kötelező. Azok a szülők, akik világnézetileg semleges nevelést kívánnak gyermeküknek, a várostól 20-30 kilométerre fekvő másik településre buszoztathatják őket, ha oda egyáltalán felveszik.

Az egyház nyomulása az ötvenes évek viszonyait idézik, hiszen, mint a polgármester közölte, amelyik szülő nem kívánja a katolikusokhoz járatni gyermekét, azt írásban kell indokolnia! Ha nem elfogadható a szentmisén való részvétel, akkor nem kell aláírni a szerződést” – mutatott ajtót a keceli általános iskola katolikus egyház által delegált igazgatója egy pedagógusnak.

Kicsit utánanéztem az intézkedés „törvényességének”:

A Közoktatási törvényben az alábbiak állnak:
 
4. § (1) Az állam és a helyi önkormányzat a nevelés és az oktatás terén vállalt feladatainak gyakorlása során köteles tiszteletben tartani a szülőknek, illetve a gyámnak (a továbbiakban együtt: szülő) azt a jogát, hogy vallási és világnézeti meggyőződésüknek megfelelő oktatásban és nevelésben részesülhessenek gyermekeik. A szülő ezt a jogát gyermeke érdekeinek megfelelően gyakorolja, oly módon, hogy tiszteletben tartja annak gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsághoz való jogát, továbbá véleményét - korától és érettségétől függően - figyelembe veszi.
 
A hatályos Alkotmány pedig kimondja:
 
60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.
(2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy
kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa vagy taníthassa.
(3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.
 
Mondhatják Kecelen, mit nekünk a Magyar Köztársaság Alkotmánya! Fél év múlva halott lesz! Van nekünk jó kis húsvéti Alaptörvényünk!
Lássuk mi lesz itt január egytől:

 
VII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához . Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.
(2) Az állam és az egyházak különváltan működnek.
 
Akárhogy csűrik-csavarják, a keceli szülőknek joga van, és joga lesz a lelkiismereti szabadsághoz, hogy megválasszák gyermekeik számára a világnézetileg semleges iskolát!
Kérdés, hogy ma Kecelen, vagy az országban másutt szabadon rendelkezhetnek-e jogaikkal? Vagy el kell tűrniük az elhatalmasodó diktatúrát.
 
Települések sora dönt hasonló megoldás mellett, mivel ez nekik így gazdaságos. Az egyház, pedig kapva kap az alkalmon. A keceli szülők helyi népszavazást kezdeményeznek, de sokan nem merik aláírni, mert félnek!
 
Meg kell védeni a magyar iskolákat, mert jövőnkről, gyermekeink sorsáról van szó!
Nem azért küszködtünk évtizedeken át a hatalommal, hogy ismét lehajtott fejű, szolgalelkű nemzedéket neveljünk Magyarországon!
 
Kérek, minden szülőt, pedagógust, polgárt, akinek fontosak az alapvető szabadságjogok, és azért tenni is mer, csatlakozzon kezdeményezésünkhöz!
 
Védjük meg a magyar iskolákat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr153024896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SCRAM 2011.06.29. 21:13:38

Mondjuk egy kistelepülés
egyetlen iskolájában együtt tanul muszlim,
katolikus, református... stb gyerek,
és mindegyik szeretne hittanra járni,
mert "kötelezö",
akkor ki, és milyen hittanórát fog tartani??????
süti beállítások módosítása