Tarján András blogja

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Kell-e liberális párt Magyarországon?

2013.04.26. 14:00 | tarjanandras | 2 komment

A liberalizmus, a gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik, meg mint legfontosabb politikai célt.

A magyar történelemben már a XIX. század végén igény jelent meg szabadelvű párt létrehozására. 1875-ben, a dualizmus korában, alakult meg a Szabadelvű Párt, Deák Ferenc bábáskodásával. A párt, egészen megszűnéséig (1906), sikeres volt, több választást megnyert.

A XX. század diktatúrái nem kedveztek a szabadelvű gondolatnak, csak a rendszerváltáskor jöhetett létre új magyar liberális párt (SZDSZ), mely meghatározó szerepet vállalt a demokrácia kibontakoztatásában.

A pártnak köszönhetően megvalósultak a demokratikus szabadságjogok, megszűnt a kötelező katonai szolgálat, képviselői kiálltak az egyén szabadságának jogi és mindennapi megvalósítása mellett.

A magyar liberálisok vitái is a liberalizmus alapkérdései körül alakultak ki.  Ez különösen, a gazdasági és szociális szabadság kérdése.

A politikai problémák, belső feszültségek és a külső támadások fokozatosan padlóra vitték az SZDSZ-t. Ma már csak formálisan létezik.

Három éve a kétharmaddal választást nyert pártok fokozatosan, és egyre gyorsabb ütemben megszüntetik a liberális demokráciát Magyarországon. Olyan vélemények is hallhatók, hogy hazánkban mára diktatúra alakult ki. Enyhébb megfogalmazásban ezt a rendszert, szellemesen demokratúrának nevezik.

Az elnevezés mindegy is, tény, hogy az állam minden, számára fontos helyet elfoglalt.

A parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus ellenzék keresi helyét, ellenállása a diktatórikus intézkedésekkel szemben csekély hatású.

Nem tudják megszólítani a választókat, olyan mértékben, hogy ez sikerrel kecsegtetne a jövő évi választásokon. Nem képviseli egyértelműen a demokratikus szabadságjogokat, programjaikban etatista vonások fedezhetők fel.

Még a Mandineren is azt olvasom, hogy magukra maradtak az igazi liberálisok. Politikai árvák lettek, mivel nincs ma Magyarországon igazi liberális párt.

Ezzel a kiemelt mondattal egyetértek!

Hiszem, hogy egy igazi liberális párt megszólíthatja az „árvákat”!

Az Orbán rezsim leváltására szükség van ránk!

Olvasom azokat a cikkeket és kommenteket, melyek fanyalogva írják, hogy nincs szükség sokadik liberális pártra. Mélységesen nem értek velük egyet, hiszen egyesületekkel, 20-30 fős pártocskákkal nem fogjuk megszólítani azokat, akik nem tudnak ma pártot választani. Nem jelentenek valós választékot azok a pártok sem melyek felmutatnak néhány volt liberálist, ugyanakkor elveik merőben különböznek attól, amit mi kényszerektől mentes szabadságnak nevezünk. Nem válaszolnak a rendszerváltás óta felnőtt nemzedékek problémáira. Nem tudnak felmutatni egy olyan jövőképet, mellyel élhető, sikeres, szabad, európai Magyarországot teremethetünk.

Válaszolok a címben feltett kérdésre: Szükség van Magyarországon liberális pártra!

(Amerikai Népszava)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr215248145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2013.05.12. 01:06:41

5% alatti párt, vagy eszme rajongói mindig politikai árvák, mivel nem kapnak parlamenti képviseletet. Annak idején, a 90-es évek elején, én részben ezért gyűlöltem meg Önöket.

Ennek a mocsadék szabálynak a meghozatalában és betartatásában Ön és Ön tisztelt pártja kulcsszerepet játszott.

Most a saját vermükbe estek.

Fáj? Annál jobb.

Szent-Királyi István 2014.02.02. 19:24:47

Liberalizmusra és azt képviselő liberális pártra szükség van. Mindenhol. Csak éppen itt Magyarországon mindaddig nem lesz létalapja ezeknek, amíg a liberalizmus szitokszónak számít. Márpedig ez Kóny Imre óta annak számít. Ehhez viszont helyre kéne tenni azt a sok hazugságot és valótlanságot, amit felelőtlen és ellenérdekelt politikusok/pártok kezdtek el terjeszteni majd ezek beszivárogtak mindenfajta irányított vagy hatásvadász médián keresztül a köztudatba is.. Tehát aki ilyen pártot akar alapítani és sikeresen működtetni, annak ezt a tisztázást el kell végezni.. nem is akárhogy: egyszerűen, érthetően (közérthetően!!) definiálni a liberalizmus mibenlétét, alapvonásait és szükségességét, hasznát is.. Ezen belül pontosítani az elvi és gazdasági liberalizmus különbségét is. Körülbelül annak jegyében, hogy miért van szükség és mi a haszna a liberalizmusnak, mik a jellemzői a liberális embernek. Ezek nélkül a kiindulási kérdés legfeljebb játékra jó..vagy olyan bohózathoz, ahol a szereplők végig olyasmiről beszélnek, amiről semmit nem tudnak pontosan, amit meg igen, azt mind rosszul.. Még egy előzetes figyelmeztetés: mindezt komoly ellenszélben kell megvalósítani, mert hazánkban szinte mindenki utálja a liberalizmust és a liberálisokat. Hogy mi mindenért, az túl hosszú és túl bonyolult.. talán legyen annyi elég, hogy túl sokaknak állt ez így az érdekében. akiknek meg nem, azok túl kényelmesek voltak a tisztázására..
A rendszerváltás környékén a népesség 40%-a lehetett nyitott/vevő a liberalizmusra. Ez az áldott kor elmúlt (elmulasztottuk!!), nem hozható vissza. Ma előbb a létének alapjait kell megteremteni...
süti beállítások módosítása