Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Parvenük

2014.05.22. 15:56 | tarjanandras | Szólj hozzá!

fácán_1.jpgParvenükkel már Mikszáthnál találkoztam, aki a XX. század elején figurázta ki a felkapaszkodó, viselkedni nem tudó újgazdagokat.  Mint „Török Gábor nagybirtokos és nagy szamár, dicsérni kell a juhait és rendelni a saját készítésű édes pálinkából.” Vagy „Korgó Dániel (négyszáz hold) sok atyafia van, szidni kell őket előtte.” Jókat nevettem szegény Tóth Mihályékon is (Noszty fiú).

Volt részünk a műveletlen párttitkárok uralmában, akik kis szemétdombjukon „élet és halál urai” voltak. A járás első embere rendszeresen összetévesztette Adyt, József Attilával, amikor, rendszeresen idézett tőlük, de az ajtón ő tolakodott be elsőnek a nők előtt. Természtesen vadászott is, mert az úri, illetve, elvtársi szokás volt.

A ma parvenüje is vadászik. Hol Habsburg-Lotharingiai főherceggel, hol külföldön tízmilliókért.

A másik, aki tiszteletbeli kazah konzul, a születésnapját ünnepelte a Magyar Nemzeti Galéria termeiben, éjszakai tüzijátékkal. A robbanásokat még Piliscsabán is hallották.

De vissza a vadászokhoz! Szenvedélyes vadász, és erdélyi lovas a miniszterelnök-helyettes. Neki kényelme érdekében, énektanár felesége luxus vadászházat vásárolt.

A frakcióvezető családjának kényelmét hatfős személyzet biztosítja.

A felkapaszkodott parvenü azonban nem elégszik meg lopott pénzből vásárolt kényelmével. Lenézi azokat, akik nem vitték ilyen sokra.

Azonban a parvenü hatalma biztosítására, és előkelősége bizonyítására „képzőművészeti alkotásokat” rendel. Festményt, szobrot, sőt egész tereket alakít át saját ízlése szerint, hogy lássák milyen művelt, és bármit megtehet, amit akar. A parvenü miniszterelnök nagy elődei (Ceaușescu, Stadler) nyomán stadionokat épít, ahol névre szóló VIP szobája, és parkolóhelye van.Ő nem ír levelet, hanem „tollat ragad”.  Tolla nyomán kibontakozik egy kiépülő hazug feudális rendszer, ahol a felkapaszkodottak a nép üdvét harsogják, hátha elnyomják négymillió gyomor korgását.
Az urak most avatni készülnek. Hiába az elszántak tiltakozása, az akadémikusok lesújtó krtikája, a hazugság szobrot kap Budapesten. Én ezt a teret a Hazugság terének nevezem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr786196638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása