Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Jézusmária, győztünk!

2019.11.01. 10:43 | tarjanandras | Szólj hozzá!

budapest.jpg  Beke Kata 1993-ban megjelent könyvének címe jutott eszembe a választás vasárnapján este. Aztán reggelre csökkent az eufória, és a rémület is. Tudom, hogy ez magyarázatra szorul. Vegyük először az eufóriát! Megnyertük Budapestet. Megnyertük a kerületek többségét. Elesett a NER számára Miskolc, Pécs. Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Budaörsöt megtartotta az ellenzék. Sok jó ember nyert. Elsősorban Karácsony Gergelyt említeném. Hiába volt a karaktergyilkosság, a kamu jelöltek indítása, a tarlósi bömbis akció. Növelte örömömet, hogy budai kerületekben is győzött ellenzék. Hozzám legközelebb Pikó András győzelme áll. Nagy egzisztenciális kockázatot vállalt, amikor egy pénteken magára hagyta Pálinkás Szűcs Róbertet délelőtti klubrádiós műsorában. Rendkívül imponáló módon épített közösséget Józsefvárosban. Lelkes csapatával mindenhol ott voltak a kerületben. Érezték ezt ellenfelei is. Példátlan módon rendőrségi akcióval próbálták ellehetetleníteni munkájukat. Később pedig lekapcsolták az áramot egy kampányeseményen, pont mielőtt Pikó András színpadra lépett volna. Na, innen eredeztethető a rémület.

Ahogy írtam, reggelre ez is csökkent. De miből fakadtak az örömömet beárnyékoló sötét gondolatok? Orbán a választási eredmények tudatában a Bálna zárt ajtói mögött azt mondta, hogy „A mai napon a fővárosiak másképp döntöttek. Ezt tudomásul vesszük, és annyit tudunk mondani, hogy mi készen állunk az együttműködésre.” Ugyanakkor ne felejtsük el nagy mondását 2017-ből: „Ne figyeljenek oda, arra amit mondok, egyetlen dologra, figyeljenek, amit, csinálok!” Vannak jelek, amelyek azt mutatják, hogy ezt a tudomásulvételt, és együttműködési készséget ne vegyük készpénznek. Kedden az Index tudósítójának Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt találta mondani, hogy „Vannak kerületek, ahol különösen méltánytalannak érezzük az eredményt; olyanok, mint például a VIII., ahol megérdemelte volna a kormánypárt, hogy örökös polgármestert adjon”. Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke pedig így értékelt: a fővárosban a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el.

Az eufórián, és a riadalmon túl hatalmas lehetőség került az ellenzék kezébe. Maga a választás, és az eredmények tanulságul szolgálnak, és lehetőséget adnak arra, hogy 2022-ben a parlamenti választásokon visszatérjünk a liberális demokráciák sorába. Legyen ismét Magyar Köztársaság! Élni a lehetőséggel! Az ellenzéki önkormányzatok demokratikus, korrupciómentes működése példát adhat. Felébresztheti a vágyat azokon a településeken is. ahol félelemből, kicsinyes érdekekből, kényelemből ma még másként szavaztak. Ne felejtsük el azt sem, hogy a most összeállt pártok megpróbálják saját érdekeiket érvényesíteni a megnyert városokban. Ezt a veszélyt csak úgy lehet elkerülni, ha az előválasztások példáján tanulva az új polgármesterek minél nagyobb kör véleményét kérik ki a fontos döntéseknél.

Ne felejtsük el, hogy nem csak a kormányzat, hanem az önkormányzatok többsége is Fidesz vezetésű. Fontos, hogy halljanak, értesüljenek a választópolgárok az ellenzéki vezetésű önkormányzatok eredményeiről. Ez a mai médiaviszonyokat ismerve, nem lesz egyszerű. A következő három év sorsfordító lehet, ha okosan, sok munkával, korrupciómentesen megyünk előre. A kormány kezében a törvényhozás. A demokratikus intézmények szétrombolva. A tájékoztatás csaknem egésze a Fidesz kezében van. Az ellenzéki önkormányzatok sokszínűek. Ha nem élünk megfelelően ezzel a lehetőséggel, akkor a vasárnapi sikerek csak gyertyalángok a sötétben, és még sokáig várhatunk a Magyar Köztársaság visszaállítására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr115277422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása