Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Volt egyszer egy „kéksuli”.

2008.08.25. 15:26 | tarjanandras | 5 komment

Egyszer volt, hol nem volt… kezdhetnénk a történetet, mint egy mesét.
A helyzet, azonban az, hogy ez az iskola nem a mesében létezett, hanem Budapesten, a tizenharmadik kerületi Pannónia utcában.
A ház, a XX. század hetvenes évei építészetének megfelelően, csúnyácska panel, ráadásul nem a legszebb kékre festve.
Innen jött az ötlet, ha már kékek vagyunk, legyen a nevünk, Kék Iskola.
A benne lakók (bocsánat tanulók és tanárok) ebből az adottságból erényt kovácsoltak. A kék szín jelképpé vált, az összetartozás, az elfogadás jelképévé.
Így vált lassan mindannyiunk számára, ez az épület, a világ legszebb iskolájává. Az iskola a szülőknek, a gyerekeknek, és a benne dolgozóknak jelentett tábort, gálát, táncot, matek órát, erdei iskolát, meg csak azt, hogy együtt lehetünk.
Sokat olvastunk arról, hogy egyre kevesebb gyerek születik az országban, a fővárosban, a kerületben. A kék iskolába, pedig hozták a gyerekeket, alig fogyott a létszám.
Sokan feltették a kérdést, hogy lehetett ezt elérni?
Az iskolát három alapvető közösség alkotja: a gyerekek, szüleik, és a pedagógusok. Ha itt összhang van, megalapozott a siker.
A kéksuliban nem lehetett elválasztani őket egymástól. Mindenkinek lehetett véleménye, mindenki véleményét figyelembe vették.
A tanári szoba olyan közösségi tér lett, ahol sokszor estig vitatták a felmerülő gondokat, ötleteket. Ezekben a vitákban részt vettek a tanulók és szüleik is.
Így jöttek létre az iskolai versenyek, táborok (volt egy évben tízféle is!), erdei iskolák, témahetek. Így lett ökoiskola.
Mindig élek a gyanúperrel, ha valaki hagyományteremtésről beszél, de kezdem elhinni, hogy van ilyen!
Hiszen hagyomány lett az évkönyv, az évenkénti gála, azok az iskolai ünnepélyek melyekre seregestül jönnek a régi diákok, és szüleik.
Hagyomány lett az összetartó szülői közösség, akik a kék iskola barátaiként, folyamatosan segítették a munkát. Segítették egymást is, ha valamelyik család gondban volt, és együtt ünnepelték gyermekeik házasságát, unokáik születését.
Sokan mondhatják, jó-jó, nagyon jól érezték magukat, de tanítottak, tanultak is?
Egy általános iskola eredményességét azon lehet lemérni, hogy sokan választják, és tanulói a nyolcadik osztályt befejezve képességeiknek megfelelő középiskolában tanulnak tovább és ott megállják a helyüket.
A „kéksulisok” többsége a választott gimnáziumban jól tanul, egyetemre, főiskolába nyer felvételt. Néhányuk, tanárként, visszatér, és itt kezdi pályáját.
Volt egyszer egy kék iskola, ide járt néhány ezer gyerek, útravalót kaptak testit, szellemit, lelkit. Ki-ki döntse el melyik volt a legfontosabb!
Jó, hogy volt, mert a világ nem volt mindig barátságos hozzánk, de itt kaphattunk bátorító szót, tanácsot, simogatást.
Akiknek köze volt hozzá, ne felejtse el, szükségünk lehet még egymásra!
Ha mások mesének hiszik, legyen neki az!
A világnak szüksége van szép és igaz mesékre.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr36632233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: try what she says 2018.12.17. 00:07:28

Dostinex prolattina - How long does it take for modafinil to leave your

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herrorban 2008.10.25. 09:26:31

Hiányozni fog az épület és minden ami hozzá- illetve beletartozott.

asimut 2009.12.14. 22:25:44

Nemrég jártam a Pannónia utcának azon a szakaszán, ahol a város egyik legjobb iskolája működött. Elszorult a szívem, amikor a romhalmazra néztem - mi MINDEN volt itt azelőtt!
Nem az épület csúnyácska színét, panel-jellegét értem, hanem ami BENNE volt. Módomban állt ismerni az igazgató urat, jó néhány tanárt az itt alkotók közül, és ismertem azt a magas fokú szakmai munkát, ami e falak között megvalósult. Magam is pedagógus vagyok, VAN összehasonlítási alapom!
Megkérdőjelezhető annak a vezetésnek a felelős hozzáállása, aki ilyen értéket, amit ez a szakmai közösség összehozott, így szétrombol. Az idő megy, az épület felett eljárt az idő, rendben. De én együtt tartottam volna ezt az alkotó közösséget - együtt nagyon jók voltak. Kíváncsi vagyok, értékelik-e annyira a Tutaj utcai iskolát a városban a gyermeküknek iskolát kereső szülők, hogy megtöltsenek benne egy osztályt "körzeten" kívülről?! Mert a megszüntetett iskola szakmai közösségének ez több esetben is sikerült!!!
Ezzel nem a fehér iskola szakmai munkáját kérdőjelezem meg, csak jelzem, a másik tantestület kivételes teljesítőképességét.
Minket nem fognak bezárni, ahol dolgozom... de még csak most fogunk hozzá számtalan olyan programhoz, amit a kollégák a hajdani Kék suliban rég megvalósítottak.
Mi is csak egy "tucatiskola" vagyunk hozzájuk képest.
Pénzügyi kényszerből meghozott döntés (?) mellett figyelembe kellene venni egy helyzet EMBERI tényezőit is!

tarjanandras 2009.12.16. 20:53:10

@asimut: Néha, összejövünk tízen, tizenöten, és beszélgetünk arról, hogy milyen volt. Kinek milyen a sorsa. Segítünk annak aki rászorul. Valaki azt mondta, a Kék iskola él mindazokban akik diákok, szülők voltak benne. Én is így érzem!
Sok szülő is barátságot kötött. Ma is ápolják!
Májusban idén is találkoztunk Bodonyban, és jövőre is fogunk!
Jöjjön el mindenki, aki így érez!

meehi 2010.03.23. 13:19:55

Mi épül a helyére?

tarjanandras 2010.03.26. 14:34:10

Tisztelt meehi!
Remélem valami normális dolog!
Úgy tudom Újlipótvárosi Közösségi Ház.
Jó lenne valahogy a Kék Iskola emlékét itt megörökíteni! (Legalább)
süti beállítások módosítása