Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Pofon

2009.06.14. 22:10 | tarjanandras | 4 komment

Jó nagy pofont kapott a pártom! Még, a kialvatlanság okán nem tudom értékelni, hogy nevelési célzattal, vagy azért, hogy felejtsük el a politikát. Mióta felnőttem, még ha nem is neveztem így, liberálisan gondolkodom, azok közt az emberek közt éreztem jól magam, akiknek gondolatai szabadok voltak, befogadók emberi és lelki szinten egyaránt. Volt is ebből sok baj az „átkosban”!

Enyhültebb idők jöttek, majd a rendszerváltással a szabadság! Őszintén mondom, lubickoltam ebben, a békés „forradalom” nagyon ízlésem szerint való volt. Lassan huszonegy éve a Jurta Színházban úgy döntöttünk, legyen pártunk. Így született meg a Szabad Demokraták Szövetsége. Az Elvi Nyilatkozatban megneveztük elődeinket: Széchenyi Istvánt és Kossuth Lajost, Eötvös Józsefet, Jászi Oszkárt, Kéthly Annát, Bibó Istvánt, Szabó Zoltánt, Nagy Imrét és Donáth Ferencet. Ma is vállalom!
 
A Szabad Demokraták vezetői, akkori arcaink, példaképekké váltak. Az Elvi Nyilatkozatban megfogalmazott politikai és szociális jogok megvalósítása ma is életcélom! Ilyenek:
- a vélemény- és szólásszabadság,
- a politikai jogok,
- a gazdasági kiszolgáltatottság elleni védekezés joga,
- az állampolgári jogon járó létminimum ma és a jóléthez való jog holnap.

 
Jól működött a párt ellenzékben, az első ciklusban. Volt szervezeti élet, figyelembe vették véleményünket. Először 1994 után éreztem a kölcsönös bizalmat megbicsaklani. Pozíciókért folyó harc jellemezte egyes vezetőink magatartását, vállalhatatlan megalkuvások (kompromisszumnak nevezték) követték egymást. A négy ellenzéki évet követően mindez megismétlődött, a pozícióharc, az elvtelenség és a vezetők gyengesége egyre mélyebbre taszította elismertségünket.
 
2006-ban nagy eufória közepett elveszett az a kevés is, ami még megmaradt elveinkből. A liberális gazdaságpolitika jegyében, úgy gondoltuk, hogy megvalósíthatjuk, megváltó elképzeléseinket, a társadalom ellenében. A rosszul időzített reformok megtörtek vagy a gyáva partneren, vagy az ellenzék által feltüzelt társadalom ellenállásán. Legutóbbi „huszárvágásunk” a benn is vagyok, kinn is vagyok ellenzékiségünk volt.
 
Barátaim!
Ez a politika követhetetlen, nincs benne felelősség és nincsenek felelősök! Továbbra is, a régi szlogen, a ki, kit győz le, működik a párton belül! Nagy pofont kaptunk vasárnap: 2,2 %! Leírom, hogy lássátok! A szabad, demokrata emberek megbízható kiszámítható pártot, vezetőket akarnak választani.
 
Nem tudom, hogy a maradék 140000 otthon maradt, ki akart józanítani minket vagy másra szavazott, hogy tűnjünk el. Én bízom az előbbiben!
 
Úgy gondolom, akkor használ ez a pofon, ha képesek vagyunk változni, jó liberális módjára! Ha ismét fontos lesz a valódi vélemény és szólásszabadság, ha az SZDSZ felvállalja adósságait, amit megígért, de nem teljesített, a létminimumhoz és a jóléthez való jogot. Ha ma azok veszik kezükbe az irányítást, akik következetesek, szavahihetőek, és igen barátaim: hitelesek!
 
Mert, vannak ilyenek a pártban, csak találjunk egymásra!
  
(Népszava, június 14)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr21185176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Misi 2009.06.15. 02:30:46

Nagyon igazad van András! És magam is úgy gondolom, hogy liberális barátaink, az SZDSZ biztos szavazói nem elfordultak tőlünk, hanem atyai pofonban részesítettek minket, hogy felébredjünk.

Hülyén hangzik, de lehet pont értünk nem szavaztak most ránk. És meg kell hallanunk a szavukat, ha azt akarjuk a következő választáson újra ránk szavazzanak. Vissza kell térni eredeti értékeinkhez. Solt Otília, Halda Aliz, Eörsi Pista, Petry György, Nagy Bandi emlékei is többek között erre kötelez minket. Meg kell újítani az SZDSZ-t. És bizony személyi konzekvenciákat is le kell vonni, a hiteltelen politikusoknak hátra kell lépniük. Szerencsére nincs túl sok ma sem közöttünk.

Az SZDSZ-nek új elnököt kell választania. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják egy ismeretlen új arcra van szükség. Ne csak a levegőbe beszéljek, ezért két jelöltem is volna az elnöki posztra: Demszky Gábor vagy Szent-Iványi István. Mindkét embert múltja is hozzánk köti, büszkék lehetnek múltjukra és jelenük is tiszta, ami okán jövőképük is hiteles lehet a liberális választók számára. Az is egyértelmű számomra, hogy a frakció élén is személycserére lenne sürgősen szükség. Gusztos Pétert vagy Gulyás Józsit látnám legszívesebben ezen a poszton. Meg kell szüntetni az SZDSZ kétarcúságát, ami szerintem nagy mértékben vezetett ehhez a mostani nehéz helyzethez.

Szükségesnek tartom, hogy azonnal neki fogjunk a szervezeti, szervezési és kommunikációs reformunkhoz, aminek szükségszerűségéről évek óta beszélek, de eddig hiába. Nagy munka vár ránk, sok feladatunk van annak érdekében, hogy szavazóink, barátaink újra megtiszteljenek minket a bizalmukkal. Hiteles elveink vannak, ezeket hitelesen és következetesen kell képviselnünk. Ha sikerül megújítani önmagunkat, miközben visszatalálunk elvesztett egykori önmagunkhoz, még hálával is tartozhatunk akár választóinknak, akik pofonjukkal az utolsó pillanat után felébresztettek minket Csipkerózsika álmunkból.

Rózsa Misi 2009.06.15. 02:32:44

A közös gondolkodáshoz fórumra, műhelyre van szükség. Ennek céljából hoztuk létre idén az SZDSZ Online tagozatát. Minden SZDSZ tagot, liberális barátunkat megkérek arra, jöjjetek csatlakozzatok a műhelyhez.


Elérhetitek a www.szdszonline.hu cimen. Regisztráció után az SZDSZ tagok a teljes belső zárt felületet is elérhetik. Induljon el a közös gondolkodás a holnapról. Fogjunk össze.

Radiszadi · http://radi-szadi.tk 2009.06.15. 09:50:02

Nincs mit tovább elemezni, elméletezésből épp volt elég, úgy 15 évnyi!
CSELEKEDNI KELL!!!! Tagoknak és az őket képviselő vezetőknek egyaránt.

imamama 2009.06.16. 20:23:16

Sajnos. sajnos....... úgy gondolom, hogy amit most vasárnap megéltünk, előrevetít egy nagyon szomorú és mindannyiunk számára fájdalmas véget. Ha tagságunk az elkövetkezendő pár hónapban nem szedi össze magát és "munkája" így "folytatódik", ahogy az elmúlt időben, akkor nincs miről tovább beszélnünk! Akkor az SZDSZ-nek nincs jövője! Én csak abban bízom, hogy mindazok, akik még liberálisnak vallják magukat és nem csak a helyezkedés és bizonyos pozíciók megvédése a fő gondjuk, akkor még talán... De az a tapasztalatom, hogy ha egy elég régen meghirdetett rendezvényre csak 8-10 ember jön el, ha a segítség csak abban áll, hogy kinézek vajon mi is történik ott, de eszembe nem jut, hogy megkérdezzem, kell-e valamit tennem is, azért hogy az úgy sikerüljön, ahogyan az évek óta mindig sikeresnek bizonyult? Vagy el sem jövök. Ez a másik variáció. Arról már nem is beszélek, hogy ha valaki megígér valamit és még csak a telefont sem emeli fel, hogy nem jön..?Akkor milyen tagságról beszélünk?
Itt a XIII. kerületben egy országosan is jól működő, viszonylag elég nagy létszámú, elismert tagság volt eleddig. Mostanra elfogytunk! De nagyon! A belső sértődöttségek és egymás elleni harcok szétzilálták azt az 50-70 embert is akikre még akár két évvel ezelőtt is, mindig lehetett számítani! Persze megint csak a pozíciók és a pénz az ami fontos egyes emberek számára. Akik pedig szívvel dolgoznak, azoknak eszébe nem jut, hogy munkájukért, kitartásukért bármiféle ellenjuttatás járna. Sajnos... sajnos...!
FEL KELL ÁLLNUNK! Ez minden szabaddemokrata kötelessége! Én még egy kicsit reménykedem!
süti beállítások módosítása