Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Janikovszky-Toldi Iskolabezárások országszerte!

2011.05.01. 19:25 | tarjanandras | 1 komment

Két iskola Magyarországon. Az egyik a főváros hetedik kerületében, a másik Kaposváron. A Janikovszky 117, a Toldi 30 éve nyitotta meg kapuit. Minkét iskola szálka a két fideszes önkormányzat szemében!

A Janikovszkyba áprilisban 52 új elsős iratkozott be, népszerű a kerületben, mivel liberális, gyermekbarát iskola. Az intézmény tehetségközpontként is regisztrált, ökoiskola. Az iskolát szívesen választó szülők felháborodottan tiltakoznak. Az iskolának jelenleg 465 tanulója van.

„A Janikovszky megszűnéséről szó sem lehet. Ha nem tudjuk tárgyalásos úton megoldani az ügyet, készek vagyunk a polgári engedetlenség durvább formáit is bevetni” – mondta Lugosi András, a szülői szervezet elnökségi tagja a kedd délutáni tájékoztatón. A szülők május másodikán délután demonstrációval tiltakoznak az iskola bezárása ellen.

Kaposváron a Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnázium hasonló cipőben jár. Előbb Szita Károly polgármester megígérte, hogy az iskola megmarad, majd néhány fideszes képviselő hisztériakeltéssel vádolta a szülőket és tanárokat.

Garaminé Szente Éva, az intézmény igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába jelenleg 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár, négy megyéből. A szülők helyi népszavazást kezdeményeznek. A gimnazisták ének, dráma és kommunikáció tagozaton tanulhatnak.

Sem a hetedik kerületben, sem Kaposváron nem kell a minőség!

Az országgyűlési választások előtt a Fidesz nagy hangon kijelentette, hogy megmenti a kisközségek iskoláit, sőt a bezárt kisiskolákat újra kinyitják, meg a kis postákat, szárnyvonalakat. Az ígéreteket, ha egyáltalán komolyan gondolták, elvitte a szegényeket nyomorgató, de a klientúrának kedvező egykulcsos adó!

Vajon „csak” erre a két iskolára, ezer tanulóra, száz pedagógusra, szülőkre vár ez a sors? Nézzünk körül az országban!

Kaposvár és a Janikovszky mellett, Bonyhádon, Pécsen is lesznek iskolabezárások. Erre a sorsra jut a kistarcsai Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnázium, a Szemere Bertalan Gimnáziumot (V. kerület), Zuglóban szeptembertől megszűnik a József Attila Általános Iskola,(ahol enyhe szellemi fogyatékkal élő tanulókkal foglalkoznak).

A XVIII. kerületben ötvennel csökkentették a pedagógus álláshelyek számát. Ezzel párhuzamosan a kerület fideszes vezetése egy általános iskola és a kerület legrégebbi gimnáziumának átadását tervezi az evangélikus egyháznak. Erről azonban nem szóltak az érintett családoknak a középiskolai felvételi előtt; a szülők az oktatási ombudsmanhoz fordultak. A XVII. kerület 30 tanárt érintő létszámleépítést tervez, a Jókai Mór Általános Iskola működtetését pedig a református egyházra bízná. (nol.hu)

Másfél hónap múlva kezdődik a nyári szünet. A végzős gimnazisták, most a hétvégén ballagtak, a nyolcadikosok június közepén fognak. De sok ezer kisiskolás talpára is útilaput köt a köztársaságot megszüntető fülkeforradalmi kormány!

A választások előtt elvakítottak szeme lassan kinyílik! Az elszegényítést, a szabadságjogoktól való megfosztást, államilag irányított szellemi megnyomorítás követi.

Ugye nem lehet korszerűtlen, szegregált intézményekbe zsúfolni gyermekeinket? Ugye lesz iskolája azoknak is akik nem egyházi iskolát választanak? Ugye nem lehet velünk bármit megtenni?

 
„A koldusnak, a páriának,
A jöttmentnek is van joga
Istenéhez apái módján
És nyelvén fohászkodnia.
Csak nektek ajánlgatják templomul
Az útszélét s az égbolt sátorát?
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!” 
 
(Remenyik Sándor: Templom és iskola- 1925- részlet)

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr582869917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2011.05.18. 21:57:31

Hát... nincs elég gyerek, racionalizáció, piacmindentszabályoz. Nincs rá pénz.

Ha kell az iskola a szülőknek, akkor építsenek egyet.

Európai szintű, hatékony közoktatásra van szükség. Nem szabad elaprózni a közoktatást.

Meg ilyenek. Ti is egyfolytában ilyeneket mondtatok kormányon.
süti beállítások módosítása