Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Évadzáró a klubban Csáki Judittal

2011.06.08. 16:30 | tarjanandras | Szólj hozzá!

Tegnap este befejeződött a 2010-2011-es évad az Újlipótvárosi Liberális Klubban. Díszvendégünk Csáki Judit kritikus, újságíró, egyetemi tanár volt. Helyszín a liberálisok ősi fészke a Balzac utca 5.

Vendégeink voltak, többek közt, szigorú abc szerint, Andrassew Iván, Béki Gabriella, Gavra Gábor, Heller Ágnes, Kéri László, Lengyel László, Para Kovács Imre, Petschnig Mária Zita, Radnóti Sándor, Vásárhelyi Mária. Róluk írtam, szerény blogbejegyzéseket, hogyan követtük együtt, a választások előtt és után a forradalmi változásokat. Mit mondjak, sokoldalú képet kaptunk, sokat vitatkoztunk, nevettünk, nem csak kínunkban.

Tegnap Juditot, kérdéssel vártam: ki mondta ezt: „a darab maga a rendezés”. (Megmondom, Balázs Péter a János vitéz szolnoki rendezéséről) Olyan is lett!

Természetesen az első téma a politikai kinevezések ügye volt. Hogyan foglalta el a Fidesz a színházvezető posztokat, miért bukott Eperjes Győrben, mi újság a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban? Majd saját pályámra (oktatás) vittem a beszélgetést. Csáki Judit elmondta véleményét a törvénytelen iskolabezárásokról, az alapítványi iskolák megszüntetéséről. Olyan iskolákról van szó, mint az erzsébetvárosi Janikovszky, az AKG, a kaposvári Toldi, melyekbe sok gyerek jár, és az integrációs pedagógiai munka eredményes műhelyei.

Judit nagy szenvedéllyel és hittel érvelt. Beszéltünk az elmúlt két évtized elhibázott intézkedéseiről, arról, hogy mi mindannyian, hol rontottuk el. Mi vezetett az oktatásban és a kultúrában az egész pályás letámadás sikeréhez. Természetesen nem maradt ki a Nemzeti Színház helyzete sem. Csáki szenvedélyes szeretettel beszélt arról, hogy a nemzet színháza beteljesíti hivatását. Klasszikus és kortárs, magyar és külföldi szerzők darabjai kerülnek színre, úgy ahogy ezt a XXI. század szelleme megkívánja.

No, itt a baj! – tudtuk meg. Hiszen az Alföldit támadók fő baja, hogy nem értik! Nekik a színház az, amit a múzeumokból bányásznak elő. Itt gondolkodni is kellene! Esetleg nem ártana megnézni azt, amiről, véleményt mondanak. Ezért folyik ízléstelen hajtóvadászat Alföldi Róbert ellen! Ezért „védi meg” a miniszter, úgy ahogy ezt legutóbb is tette! Klubtagságunk sok kérdéssel bombázta az un. 6-os kategóriáról, ahol számtalan értékes előadás születik támogatás nélkül. És arról, hogyan semmisül meg a baloldali és liberális média a Fidesz bosszúhadjárata során.

Megbeszéltük, hogy a megérdemelt nyári pihenést követően, hívunk új és régi vendégeket beszélgetni, vitatkozni, amúgy jó liberális módon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr222968164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása