Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Bizalom

2011.11.08. 13:41 | tarjanandras | 3 komment

Régi tuvai közmondás szerint, a gyanú megbetegít, a bizalom meggyógyít. Nézzük, hol vesztettük el az emberek bizalmát! Mi ez a sok gyanakvás, ami közéletünk mellett már magánéletünket is behálózza?

A Szabad Demokraták Szövetsége az 1989-90-es rendszerváltás pártja, mely Elvi Nyilatkozatában fektette le egy modern ország, egy szabad, szolidáris társadalom alapvetését.

Az Elvi Nyilatkozatban, több mint húsz évvel ezelőtt megfogalmazottak, ma is érvényesek, de az ebből fakadó célok megvalósítását társadalmi és gazdasági tényezők akadályozták. Az akadályok mellett további problémát okoznak az eltelt két évtized változásai. A szabadság és szolidaritás pártjának tudomásul kell vennie, hogy a társadalom nem mindenben fogadta el, elsősorban történelmi tapasztalatok híján, a demokratikus berendezkedéssel járó nehézségeket.

Pártunk elvesztette a társadalom széles rétegeinek bizalmát! Ennek okait nekünk kell megkeresni! Vissza kell szerezni a bizalmat! Ezért a huszonegyedik század liberalizmusát a szabadság és szolidaritás mellett a bizalomra kell építeni!

Az elmúlt évi választások óta, lásd fülkeforradalom, fokozatosan, és igen radikálisan számolja fel a hatalom a demokráciát.

Megszűnt a hatalommegosztás, valamennyi funkcióba saját embereiket ültetik. Az Alkotmány helyett olyan Alaptörvényt hoztak létre, mely a szabadságjogokat, kötelességek teljesítéséhez köti. Az ország nevének megváltoztatása nemcsak szimbolikus jelentőségű, hanem a hatalom törekvéseinek lényegét fejezi ki. A köz és felsőoktatásban antidemokratikus fordulat készül. Felsőfokú végzettséghez csak a tehetős rétegek gyermekei juthatnak. A közoktatásból, 16 éves kor után, kizárják a szegényeket. Az oktatás alapja az egységes, felülről diktált tanterv lesz. Megszűnik az iskolák sokszínűsége, világnézeti semlegessége. További intézkedésekkel, bíróságok, nem érvényesül a törvény előtti egyenlőség.

Ebben a helyzetben, nem elég elveket hangsúlyozni!

Konkrét válaszokat kell adni a társadalom valamennyi rétegének problémáira. Figyelembe kell venni, hogy hazánkban húsz éve kiépültek a liberális demokrácia legfontosabb intézményei, de a társadalomban még kevés a demokrata, aki ezzel élni tud.

Bizalommal kell közelíteni az elesett, munkanélküli rétegekhez. Meg kell találnunk azt az utat mellyel, eljutunk az elmúlt két évtizedben felnőtt, demokráciában született fiatalokhoz, akiknek természetes lételemük ez, és nem is értik mit vesztenek el napjaink antidemokratikus intézkedései által.

A pártnak vissza kell szerezni a bizalmat, és ezt csak hiteles emberekkel érheti el, azokkal, akik megértéssel és bizalommal közelednek valamennyi állampolgárhoz. Továbbra is hívei vagyunk az öngondoskodásnak, a vállalkozóképesség támogatásának, de tudjuk, hogy a társadalom felelős a leszakadók iránti szolidaritásért. Felelősségünk, hogy megvédjük a dolgozó embert a kizsákmányolástól!

Ma 2011-ben legfőbb feladatunk megmenteni a demokrácia értékeit. Ehhez szükséges visszanyerni az elvesztett bizalmat, hogy a köztársaság állampolgárai számára világos legyen csak szabadságban lehet emberhez méltó életet élni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr703363356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regösbendegúz 2012.11.08. 21:26:00

"Pártunk elvesztette a társadalom széles rétegeinek bizalmát! Ennek okait nekünk kell megkeresni!"

Hadd segítsek: 1994. júniusában az SZDSZ lepaktált a zsíros falatért a kommunista utódpárttal.

Regösbendegúz 2012.11.08. 21:55:42

Végigolvasva a blogban lévő írások nagy részét: egykori Fidesz szavazóként is teljes mértékben elismerem és aláírom a tiltakozást amiatt a folyamat miatt, amit a Fidesz végigcsinált az utóbbi két évben. Jobboldali érzelmű emberként el vagyok keseredve, amiért a Fidesz hiteltelenné teszi az autokrata magatartásával a jobboldalt. Én magam is elmegyek szavazni 2014-ben, de érvénytelen szavazatot fogok leadni.

Egyetértek azzal, hogy ami most folyik, az nem kormányzás, hanem hatalmi diktátumok szövevénye a demokratikus intézményekkel való visszaélés révén. Azonban, mielőtt egy SZDSZ tag a jelenlegi kormány kritikájához fog, alaposan és tüzetesen vizsgálja meg az SZDSZ tevékenységét 1994-től 1998-ig és 2002-től 2006-on át egészen 2010-ig. Vizsgáljon meg mindent: a privatizációban betöltött szerepétől a saját elvei megtagadásán át (MSZP koalíció, nyugdíjasverő rendőrök kitüntetése) egészen a következetes és kitartó magyarfóbiájáig.

Aztán vonja le a következtetést a saját kritikája hitelét illetően.

Regösbendegúz 2012.11.09. 02:44:10

Még egy megjegyzés utolsó gondolatként a bizalomról való eszmélődéshez: az egykori liberális ifjúsági szervezet, a Fidesz 1994-es jobboldalivá válása semmivel sem jelent kisebb gerinctelenséget, mint az SZDSZ 1994-es kommunista csatlóssá válása. Mindkét 180 fok egyet jelent: az identitását a közhatalom megszerzéséért feladni képes csoportosulást. A Fidesznek alapvetően pont ugyanakkora nulla a hitele, mint az SZDSZ-nek. A közös kezdetek mellett ez a másik hasonlóság a két párt között, éppen csak az irány különböző.

Hasonló továbbá az izmusokkal való reláció: ha egy liberális ember számára a liberális értékrend izmussá válik, ugyanazok a vegyi folyamatok játszódnak le a buksijában, mint egy átlag jobbosnak, ugyanaz lesz a gondolatmenetének a módszertana (csak a fogalmak mások), és rendkívül hasonlóvá válik a retorikája ahhoz, amit egyébként ki nem állhat. Az égvilágon semmi különbség nincs Bartuss László és Bayer Zsolt fröcsögése között, mint ahogyan nincs különbség Gyurcsány avasi akciója és Orbán kolontári gumicsizmás terepszemléje között sem. Bartuss katolikusozik és orbánozik, Bayer zsidózik és kúrcsányozik. Döntetlen.

Az a szabad demokrata, aki 2012-ben hajlandó fenntartani azt a lehetőséget, hogy Gyurcsánnyal szövetkezzen Orbán megbuktatásáért, semmit nem tanult a saját utóbbi 18 évéből; semmiféle hitele nincs, így a szavazók bizalmára sem méltó. Tovább eszmélődni a bizalomról tehát lehet, de hogy van-e értelme.... körülbelül annyi, mint egy Fidesz szavazónak meghatódnia Csintalan Sándor vagy Pozsgay Imre nemzeti beállítottságán.

Ahogy említettem, Fidesz szavazó voltam világéletemben. Most azonban - elgondolkodva az itteni írásokon - arra jutottam, hogy a történelemnek éppen úgy el kell törölnie a Fideszt is a magyar közéletből, ahogyan eltörölte az SZDSZ-t és az MSZP-t. Mind a hármat; és nagyon remélem, hogy mind a hármat feltámadás nélkül. Azért, mert mind a három párt alkalmatlan volt az európai politikai kultúra megteremtésére. Külföldre vándorolt fiataljaink nemcsak a nincstelenség elől menekülnek innen, hanem a szellemi-közéleti-politikai balkán elől is, amit sajnos az itteni írások is nagymértékben tükröznek. Ki kell nőnie egy valóban intelligens új generációnak mind a bal- mind jobboldalon, amelyek tagjai tudnak együttműködni, sőt adott helyzetben tudnak együtt dolgozni (akárcsak Németországban); akik számára a politikai értékekhez való kötődés nem jelent izmust és vallásos tiszteletet. Erre azonban sem a Fidesz, sem az MSZP, sem a jelen blog atmszférája nem alkalmas.
süti beállítások módosítása