Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

A kilencosztályos alapképzésről

2015.02.06. 20:01 | tarjanandras | Szólj hozzá!

A Magyar Liberális Párt oktatáspolitikai célkitűzései közt szerepel, többek közt, hogy az általános tankötelezettséget vissza kell állítani 18 éves korra.

Pokorni Zoltán most felvetett ötlete két elemet tartalmaz. Egyrészt az alapfokú képzést nyolcról kilenc évre kell emelni (4 alsós és 5 felsős évfolyammal). Másrészt a tankötelezettséget tovább kell csökkenteni 15 éves korra.

A kilenc évfolyamos alapképzés nem ördögtől való, ilyet találunk az unió más országaiban is. Azt azonban tekintetbe kell venni, hogy az európai országokban más iskolaszerkezet működik, sok helyen szabadabb az átjárás az egyes iskolatípusok között. Nálunk a liberális demokrácia megerősödése idején létrejöttek a merev iskolaszerkezetet fellazító szerkezetek (12 évfolyamos, 6+6 osztályos, 8+4 osztályos iskolák). Ezek beépültek az iskolai struktúrába, és jól szolgálják a szociálisan hátrányos helyzetű, valamint a valamilyen területen tehetséges gyerekek érdekeit, előrehaladását.

Ugyanakkor, ha 9 éves általános iskolát hozunk létre, célszerű a kisgyerekkori képzést erősíteni. Hiszen a szociális hátrányokat ebben a korban lehet legsikeresebben kompenzálni. Ebben az esetben az az alapozó szakaszt kell megnövelni. A liberálisok célja, hogy az iskola ne a lemaradást erősítse, hanem minél több gyermeknek adja meg a közép és felsőfokú tanulmányok esélyét.

Felháborító, hogy Pokorni elképzelése szerint ezzel a kilenc osztállyal letudják a tankötelezettséget. Ez az elképzelés uniós direktívába ütközik. A lisszaboni stratégiában az áll, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenniük a korai iskolaelhagyás ellen. Mindezt azért írja elő az unió, mert egyértelműen az segíti a sikeres munkaerő-piaci belépést, illetve a tartós elhelyezkedést, ha valakinek van érettségije. A 15 éves kor ütközik az ENSZ gyermekjogi egyezményével is, amelyet Magyarország is ratifikált. A dokumentum leszögezi, 18 éves korig tart a gyerekkor, a tanulás pedig minden gyereket megillet. A leszállított korhatár a gyerekek közötti szelekciót erősítené tovább, ráadásul úgy, hogy az iskolákból kikerülő fiatalokra a biztos munkanélküliség, rosszabb esetben bűnöző életmód vár.

Véleményem szerint a változtatást alapos előkészítő munkának kell megelőznie. Válaszolni kell sok kérdésre! Hogyan őrizhetjük meg sokszínű iskolaszerkezetünket? Melyek azok a módszerek melyekkel hatékonyabbá teszik a korai képzés időszakát? Milyen feladatok várnak a pedagógusképzésre?

Azonban legfontosabb kérdés az, vajon mi célt szolgál az újabb ötletelés? Mi az Orbán kormány célja?

Ha ez így valósul meg, végképp leszakadunk. Mi egy olyan társadalomban hiszünk, melynek alapja a tudás! Olyan polgárokat akarunk nevelni, akiknek véleményük van, és azt hangoztatják is! Olyan nemzedéket, melynek tagjai megvalósítják vágyaikat. Olyan oktatásban hiszünk, mely fejleszti a készségeket, képességeket, és nem zárul le az iskoláskorral, hanem élethosszig tart. Hazánk jövendő polgárai ne Európa takarítói és segédmunkásai legyenek, hanem megbecsült szakemberei, ha tehetségük van hozzá vállalkozói. Az állami oktatásirányítás feladata, hogy ehhez megteremtse a feltételeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr507147655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása