Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Sztálinista, sztálinistább….

2011.09.08. 17:29 | tarjanandras | Szólj hozzá!

A rendszerváltás Alkotmánya lehetővé tette a Magyar Köztársaságban a liberális demokrácia intézményrendszerének létrejöttét. Én jól éreztem magam az Alkotmány biztosította környezetben, ha problémáim akadtak, azok inkább a mindennapi politika hullámzásaiból, és emberi kicsinyességből, nyerészkedésből adódtak.

Néhány példa arra, melyek számomra „szerethetővé” tették azt az alkotmányt mely húsz évig meghatározta életünket:

I. fejezet 3. §   3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.

Ez számomra természetes volt, hiszen a létrejött többpártrendszer fennmaradását csak ez biztosíthatta, ki a fene akart újra egypártrendszert? Ki akart pártkatonát állítani a létrehozott egyensúlyi (ellensúlyi) intézmények (ügyészség, ÁSZ, köztársasági elnök, költségvetési tanács) élére? Ugye senki!

Aztán tetszett ez is:

9. § (1) Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül. Sőt!

13. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot.

(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.

A rablókon kívül, senki nem akarta elvenni más tulajdonát! Ki gondolhatott arra, hogy az állam nem megvéd, hanem elrabol? Kártalanítás nélküli kisajátítás legutóbb a negyvenes évek végén volt Magyarországon.

Apropó, negyvenes évek vége! Ez az alkotmány az 1949. évi XX. törvény. Tehát sztálinista! Ugyan csak abban egyezik a negyven évvel, ezelőttivel, hogy hazánk fővárosa Budapest.

Nem írtam még, de fontos, hogy én nem értek a joghoz. Tanár vagyok, aki őszinte hittel neveltem diákjaimat szabad, gondolkodó emberré, akik megvédik jogaikat és jó hazafiak!

Ezért kérdezem melyik sztálinistább? Amelyiken negyven éves a dátum, vagy amelyik megengedi az állami rablást, megszünteti a demokrácia biztosítékait, elveszi sztrájkjogot, kötelességek teljesítéséhez köti az állampolgári jogokat?

Melyik sztálinistább, amelyik a pártok konszenzusában született, vagy amelyiket egypárti diktátummal hoztak létre?

Melyik sztálinistább, amelyiknek első paragrafusa, hogy Magyarország köztársaság, vagy amelyik avítt melldöngető nemzeti hitvallással kezdődik.

Mondják, a történelem nem ismétlődik meg, de én, néha, nagyon a negyvenes évek végén érzem magam. Csak nehogy az ötvenesek is beköszöntsenek! Most jön a „feketeleves” (sarkalatos törvények)!

Legyünk éberek! Figyeljetek emberek! Rólunk van szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr183211871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása