Tarján András blogja

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Fülig José: "Európa! Nem vesznek el tőlem!" akarsz fogadni...? (2020.12.08. 17:42) Rigó
  • gigabursch: Az a blogger, aki Brendel Mátyást nem takarítja ki a blogjáról, annak komoly bajai vannak. Segítek... (2020.10.06. 12:05) Bringa
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @wolves84lb: :) (2018.10.30. 13:34) Rémálom
  • Venlo: A Palatinus házak központi fűtési módozatáról jutott eszembe: a fürdőszobák melegvize is a Margits... (2018.03.21. 05:54) Palatinus házak

Ius primae noctis

2012.04.12. 15:31 | tarjanandras | 2 komment

 

Gál András Levente, jelenleg a Jó Állam fejlesztési koncepció összehangolásáért felelős kormánybiztos, leleménye, hogy a járási hivatalok kialakítását, azért tartja fontosnak, mert így az állam lába leér a földig.
Ebben a véleményben, nem is nagyon rejtve, megfogalmazódik a hatalom igénye arra, hogy Magyarországon megszűnjön az önkormányzatiság.
Legalábbis lényegileg!
A rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye, a tanács (szovjet) rendszer felváltása a helyi önkormányzatokra. Az önkormányzatok a településeken biztosítják a demokrácia működését, a civilek bekapcsolódását a politikába helyi szinten, és ezen keresztül az ország életébe.
Az önkormányzás fogalma a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott helyi közösség függetlenül működik, és saját ügyeiben önálló döntési jogosultsággal rendelkezik.
Az önkormányzatok közel vitték az ügyek intézését az állampolgárokhoz.
Most új közigazgatási rendszer épül ki, mely fontos ügyekben kényszeríti a polgárokat utazásra, tőlük idegen területen kell megfelelniük a hivatal hatalmasságai előtt, ha dolguk kedvező intézését remélik.
Az új rendszerben, helyben csak olyan ügyek maradnak, mint például a közvilágítás, a temető, a közutak, a parkolás és közparkok fenntartása. Az iskolákat és az egészségügyet már elvették, folyik a csókosok kinevezése!
A települési önkormányzatok az új szabályozással elveszítik függetlenségüket, döntési jogosultságukat.
Nem tudom, ha két fiatal elhatározza, hogy házasságot köt, azt majd hol teheti meg? Az államnak a lábán kívül, még melyik testrésze ér majd a földig? Milyen jogokat vindikál magának? Csak nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://tarjanandras.blog.hu/api/trackback/id/tr734390145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

félszemű a király 2012.05.05. 13:49:53

Kedves Tarján Úr!

Az Ön nézőpontja is egy nézőpont, az új közig koncepció meg egy másik. Szerintem egyikre sem lehet azt mondani, hogy jó, és a másikra sem azt, hogy rossz! Vagyis dehogynem! Az Ön, és az SZDSZ álláspontjáról az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, hogy eszmeileg szép, de a gyakorlatban túl sokat nem ér. AZ szerintem viszonylag egyszerű dolog, hogy kongatjuk a vészharangot, hogy most itt már végea demokráciának, valamint mindenkit kinevezünk sátánnak, aki bizonyos, hangsúlyozom, hogy nem csaK politikai, hanem szakmai, közigazgatási jogi kérdésekről nem úgy gondolkodik, ahogyan mi. Itt a mi országunkban szerintem az a legnagyobb baj, hogy 20 éve már a farok csóválja a kutyát, vagyis a politikai megközelítési mód szinte minden esetben megelőzi a szakmait. Ez sajnos az Önök pértja gondolkodásában is így van, ugyanúgy, ahogy az önökkel politikailag szembenálló oldalon is! Én most rövidnek nem mondható kommentemben megmaradnék a szigorúan vett szakmai megközelítésnél.

Az Ön által visszasírt közigazgatási rendszernek volt sok fogyatékossága, de én most két nagyot emelnék ki:

1.) Az egyik az, hogy alapszinten, a helyi polgármesteri hivataloknál összekeveredett az a hatáskor, amit mint alapszintű államigazgatási hatóság birtokolt azzal, amit mint a helyi önkormányzat képviselőtestületének a hivatalaként látott el.

2.) A másik fogyatékosság az volt, hogy az állam lepasszolt a helyi önkormányzatok részére nagyon sok állami feladatot a települések vízellátásának a biztosításától kezdve az útfenntartáson át az oktatás, valamint az egészségügyi ellátás működtetéséig, amihez viszont forrásokat nem biztosított, így ennek az eredménye az lett, hogy ahol nem volt elegendő helyi adó bevétel úgy, hogy közben az adórendszerrel az állam gúzsbakötötte az önkormányzatokat, mivel szinte valamennyi forrást elvitt lentről, amiből a kvótarendszeren keresztül alig csurgatott vissza, ott vagy nem voltak meg az alapszintű közszolgáltatások, vagy csődbement az önkormányzat, miután valamennyi vagyonát felélte.

Kétségtelen, hogy az új rendszernek is vannak, illetve lesznek hibái, mivel nem biztos az, hogy valamennyi településen lesz pl. gyámhivatal, vagy építési hatóság, vagy más hatóság, így az embereknek utazni fog kelleni számos ügyük elintézése végett, de ezen is lehetne segíteni, ha pl. minden településen működne un. kormányablak.

A többit majd meglátjuk, mindenesetre én nem állok be kongatni a vészharangot!!

félszemű a király 2012.05.05. 14:01:51

Még annyival egészíteném ki az előző kommentemet, hogy a járásrendszer az nem kommunista találmány, m ivel az már 1945 előtt is működött az országban, elég jó hatásfokkal. A kommunizmus ezzel kapcsolatban csak egyet csinált: Az életnek egy területén nem rombolta le azt, ami már bizonyítottan több évtizede jól működött!! Ezzel szemben Önk valami ködös eszményképtől vezettve lerombolták azt! Még annyit hozzátennék, hogy nem vagyok a kommunizmus híve, meg az elmúlt rendszer visszasírója sem, de a kommunista, vagy szocialista közigazgatási jog, és közig rendszer nagyon sok tekintetben Dr. Magyary Zoltán közigazgatási jogi professzor munkásságára támaszkodott, aki nem volt kommunista, sőt! Gróf Teleky Pál barátja volt!

Szóval az biztos, hogy lehetne még szakmailag sokat csiszolni az új közig rendszeren, és fognak is talán, de az biztos, hogy a szakmai alapállása szerintem jobb, mint az Önök idejében működő közig rendszeré volt.
süti beállítások módosítása